Az uniós szabályok szerint ha egy gramm élelmiszerben 100 egységnyi van a listeria monocytogenes baktériumból, akkor az nem probléma, nem okoz majd. Hivatalosan akkor okozhat megbetegedést, ha ez az érték 1000 egységnél is több.
A bajai üzemből származó mikróba viszont már a határérték alatt fertőzött, a szakértő szerint ezért változtatni kell az ellenőrzésen.
Felül kellene bírálni a baktériumok ellenőrző rendszerét a fagyasztott zöldséget előállítóknál – mondta az RTL Híradónak nyilatkozó élelmiszer-mikrobiológus. A szakember szerint akár a jogszabályokat is meg kell változtatni, hogy biztonságosak legyenek az élelmiszerek.
A Konzerv és hűtőipari szövetség elnöke szerint nem a jogszabályt kellene változtatni, inkább a csomagolásra kell határozottan írni, hogy tilos nyersen fogyasztani.
A Nébih közölte, változni fog a hazai ellenőrzési gyakorlat, és elképzelhető, hogy az Európai Uniónak is ugyanezt javasolják majd.