Belföld

A kézmosást reklámozza az egészségügyi államtitkárság

De az se ártana, ha lenne elég fertőtlenítő a kórházakban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága kampányt indított „Moss kezet!” címmel, hogy figyelmeztessen a kórházi fertőzések veszélyére – írja a Népszava. A Semmelweis-naphoz kapcsolódóan plakátokon fogják reklámozni az alapvető higiéniát.

Csakhogy a megfelelő kézmosás nem feltétlenül a plakát által megszólítandó embereken múlik. Ugyanis a lap idézi a Magyar Nemzet korábbi cikkét, amelyben a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ban nálunk használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítőt az egészségügyben, 1000 betegnapra számolva hat litert, míg Svédországban negyven litert.

A 24.hu-n éppen vasárnap reggel írtunk arról, hogy kétmillió forintot gyűjtött össze a Jobbulást! Alapítvány, hogy a pénzből kézfertőtlenítőt vegyenek egy budapesti kórházba.

Korábban a kormányzat igyekezett kisebbíteni a problémát, tavaly szeptemberben például azt közölték, hogy világjelenség a kórházi fertőzések számának növekedése, aminek okai között van, hogy egyre nagyobb kockázatú beavatkozásokat hajtanak végre, és terjed az antibiotikumok helytelen alkalmazása. Most azonban – talán a személyi változásoknak is köszönhetően – az egészségügyi államtitkárság elismerte, hogy halaszthatatlan kérdés a kórházi fertőzések megelőzése. Igaz, azt is hozzátették, hogy „Magyarországon az elmúlt években határozott javulást sikerült elérni ezen a területen, nemzetközi összehasonlításban is egyre jobb helyen szerepelt az ország”.

Az MTI szombati híréből kiderül, hogy Nagy Anikó államtitkár kiemelt céljának tekinti, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a fertőzések megelőzését. Ezért hamarosan országos módszertani, cselekvési és felügyeleti rendszert állítanak fel. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik