Belföld

Emmi: csökkent a kórházi járványok száma

11,4 milliárd forintot fordítanak a „kézhigiénés gyakorlat fejlesztésére”.

Negyedével csökkent az egészségügyi ellátással közvetlen összefüggésben kialakuló járványok száma 2015-höz képest – közölte kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra reagálva, hogy a Magyar Nemzetben közölt jelentés szerint tavaly 1481 olyan beteg halt meg a kórházakban, aki multirezisztens, a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval fertőződött meg.

A minisztérium szerint világjelenségről van szó, aminek oka, hogy egyre súlyosabb a kórházban ellátott betegek köre, egyre magasabb kockázatú beavatkozásokat hajtanak végre és terjed az antibiotikumok helytelen alkalmazása. Hozzátették: a fertőzés kockázatát növeli, ha a beteg életkora vagy állapota miatt eleve legyengült.

A tendencia ellenére a tárca szerint a magyar kórházakban javult a megelőzési gyakorlat, a megoldások és intézkedések egyértelműen eredményesek, a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Szakmai prioritás a „kézhigiénés gyakorlat fejlesztése”, amit 11,4 milliárd forintos program támogat, és elindítanak egy másik, tízmilliárdos programot is a betegbiztonság növeléséért.

Figyelemreméltó, hogy a minisztérium a „kézhigiénés gyakorlat fejlesztésére” hivatkozik, miközben a korábbi hírek arról szóltak, hogy a kórházakban egyszerűen nincs elég kézfertőtlenítő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik