Belföld
Sparrow

Ereszcsatornát ígértek a nyugdíjasoknak – kifosztás lett belőle

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 06. 29. 12:53

Jogerősen is hosszú időre rács mögé kerülnek az idős embereket átverő kóklerek. A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa a június 25-én kelt jogerős ítéletében az első fokon eljáró Zirci Járásbíróság ítéletét ugyanis csak annyiban változtatta meg, hogy az I. rendű vádlottat 8 évre, a II. rendű vádlottat 7 évre kiutasította az országból, továbbá a közügyektől eltiltásra vonatkozó rendelkezést mellőzte, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A Zirci Járásbíróság az áprilisi ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottakat kifosztás bűntettében és csalás bűntettének kísérletében, ezért az I. rendű vádlottat ‒ halmazati büntetésül ‒ 8 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat ‒ halmazati büntetésül ‒ 7 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá mindkét vádlottat 2 évre eltiltotta a vezetéstől.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőjük elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak és ismeretlen társuk 2017 áprilisában több településen is azt ígérték több embernek, hogy néhány tízezer forintért kicserélik az ereszcsatornákat. A munkavégzést megkezdték, majd kitalálták, hogy a munka több százezer forintba fog kerülni és követelték annak a kifizetését.

Végül a sértettektől megtévesztéssel vagy elvétellel nagyobb, 400.000,- és 900.000,- Ft közötti pénzösszegeket szereztek meg. A sértettek többsége idős kora és/vagy mozgáskorlátozottsága folytán nem volt képes arra, hogy a bűncselekményt elhárítsa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.