Belföld
Sparrow

Ereszcsatornát ígértek a nyugdíjasoknak – kifosztás lett belőle

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 06. 29. 12:53

Jogerősen is hosszú időre rács mögé kerülnek az idős embereket átverő kóklerek. A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa a június 25-én kelt jogerős ítéletében az első fokon eljáró Zirci Járásbíróság ítéletét ugyanis csak annyiban változtatta meg, hogy az I. rendű vádlottat 8 évre, a II. rendű vádlottat 7 évre kiutasította az országból, továbbá a közügyektől eltiltásra vonatkozó rendelkezést mellőzte, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A Zirci Járásbíróság az áprilisi ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottakat kifosztás bűntettében és csalás bűntettének kísérletében, ezért az I. rendű vádlottat ‒ halmazati büntetésül ‒ 8 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat ‒ halmazati büntetésül ‒ 7 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá mindkét vádlottat 2 évre eltiltotta a vezetéstől.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőjük elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak és ismeretlen társuk 2017 áprilisában több településen is azt ígérték több embernek, hogy néhány tízezer forintért kicserélik az ereszcsatornákat. A munkavégzést megkezdték, majd kitalálták, hogy a munka több százezer forintba fog kerülni és követelték annak a kifizetését.

Végül a sértettektől megtévesztéssel vagy elvétellel nagyobb, 400.000,- és 900.000,- Ft közötti pénzösszegeket szereztek meg. A sértettek többsége idős kora és/vagy mozgáskorlátozottsága folytán nem volt képes arra, hogy a bűncselekményt elhárítsa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.