Belföld

Természetvédelmi eljárás közben is vágják a fákat Keszthelyen

Társasházak épülnek egy zöldterület helyén a Balatontól körülbelül 50 méterre, Keszthelyen. A Helikon strand mögötti és a Balatontourist kempinggel szemközti rész így nézett ki:

Nemrég viszont elkezdték kivágni a fákat a területen, így ez a látvány fogadja az arra járókat:

Olvasói felvételek

A fakivágással kapcsolatban először az önkormányzatot kerestük, de onnan nem kaptunk választ. Azt viszont kiderítettük, hogy

környezetvédelmi hatósági eljárás folyik a fakivágások miatt.

Közérdekű panaszbejelentés történt, mégpedig azért, mert a természetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyták, amikor a fákat a madarak költési időszakában kezdték el kivágni.

A 8459 négyzetméteres területet a Keszthelyi Önkormányzat tulajdonában álló VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. értékesítette, a vevőnek 3 éven belül kell felépítenie a társasházakat. A pályázatot januárban írták ki, az induló vételár nettó 95,1 millió forint + áfa, azaz összesen 120,8 millió forint volt, ami magában foglalta a telek értéket, valamint a már elkészült, jogerős építési engedéllyel rendelkező társasház-építési projektet, továbbá két további társasház építésére vonatkozó fejlesztési koncepciót.

A végső árat üzleti titokra hivatkozva lapunknak nem árulták el. A nyertes pályázót már márciusban kihirdethették, de közzétett információk hiányában csak a tulajdoni lapból derült ki, hogy a terület új tulajdonosa az NGCS Residence Ingatlanfejlesztő Kft. Az NGCS Ingatlan Kft. honlapján megadott telefonszámon jelentkező Németh Ferenc gyakorlatilag a második mondatában perrel fenyegette meg lapunkat, és zaklatásnak értékelte, hogy rákérdeztünk a hatósági eljárásra. Válaszadás helyett azt akarta megtudni, hogy kitől szereztünk információt a környezetvédelmi eljárás megindításáról.

Az NGCS Ingatlan és az NGCS Residence egy címre van bejegyezve, mindkét cég egyik tulajdonosa Némethné Sebestyén Ildikó. Németh Ferenc már egyik cégnek sem tagja.

Értéktelen fűzfák

Amikor próbáltuk kideríteni, hogy mi történik a területen, egy helyi vállalkozó a fakivágásokról azt mondta:

Ez egy semmilyen terület, csak fűzfák vannak ott.

Több cikket írtunk az utóbbi időben balatoni fakivágásokról, akadt, ahol ősfákat, máshol „értéktelen” fákat vágtak ki. Egyértelmű, hogy a Balaton arculata elkezdett megváltozni, a magas ingatlanárak miatt szinte mindenki lakóparkot akar építeni, az nemigen számít sem az önkormányzatoknak, sem a környezetvédelmi hatóságnak, ha zöldterületek kárára teszik. Ha pedig nem ingatlanépítés miatt kezdenek fűrészelni, akkor útépítés miatt vágnak ki 200 ezer négyzetméteren erdőt.

Keszthelyen most komoly változások történnek, luxusapartmanok épülnek a kikötő mellett, a Libás térséget is beépítik, a tervek szerint így:

Nemrég pedig Tiborcz Istvánról szóltak a hírek Keszthelyen, hiszen a miniszterelnök veje megvásárolt két balatoni szállodát is a városban. Ezek egyike a korábbi Helikon szálló, valamint a hozzá tartozó teniszcsarnok, klubház és pályarendszer. Egy márciusi jegyzőkönyvben pedig érdekes dolgot olvasható a Pannon Tessera Hospitalis által megvásárolt szállodáról. Tiborczék ugyanis a szállodavásárlás után az uszoda és a szálloda közötti zöldterületre is benyújtották igényüket.

Mint kiderült, a képviselőtestület a vízpart-rehabilitációs szabályozás kezdeményezéséről döntött. A képviselőtestület döntése alapján pedig készült egy komplex, minden részletre kiterjedő módosítási javaslat,

valamint a minisztérium kérésére egy egyszerűsített eljárásban elbírálható, szűkített, az önkormányzat számára a legfontosabb és elsőbbséget élvező kérelmeket összefoglaló változat is.

Az indok sem mindennapi, mint írják:

A valóságban ez az átjáró és lépcső melletti, beugró zöldterületet a szálloda kezeli évek óta, azonban annak elhelyezkedése miatt folyamatos problémaként jelentkeznek a szemetelő és egyéb dolgukat itt végző járókelők okozta kellemetlenségek, mely nem méltó sem a szálloda, sem a város megítélése szempontjából.

Habár a szóban forgó terület nem nagy, csupán 77 négyzetméter, jól látszik, milyen indokkal lehet ma egy zöldterületet beépíthetővé tenni.

A márciusi előterjesztésből kiderült az is, Tiborczék rámennek a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programjára, a szállodafejlesztést a magyar kormány támogatásával szeretnék megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik