Belföld

Mégis jár a gyed az azonos nemű pároknak

A kormányhivatal elnézést kért a hibás tájékoztatásért.

Megváltoztatta korábbi álláspontját a fővárosi kormányhivatal: mégis jár a gyed annak a férfinak, akinek vele azonos nemű bejegyzett élettársa nemrég gyereket fogadott örökbe. Erről a Háttér Társaság számolt be, amely a pár képviseletét ellátta.

A magyar jog az azonos nemű párok számára nem teszi lehetővé a közös örökbefogadást, de annak nincs akadálya, hogy egyikük gyermeket fogadjon örökbe. Az érintett pár is így cselekedett, de úgy döntöttek, hogy az örökbe fogadott gyermekkel felváltva maradnának otthon.

A hivatal azonban levélben azt közölte velük, hogy a bejegyzett élettárs nem jogosult a párja által örökbefogadott gyermek után gyedet igénybe venni, mert szerintük a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény nem terjed ki a társadalombiztosítási jogviszonyokra.

Ezt követően fordult a pár a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához, amely beadványában felhívta a figyelmet arra, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat esetén – szűk kivételtől eltekintve – a házasságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.  A panasznak helyt adott a kormányhivatal, és elnézést kért a korábbi hibás tájékoztatásért.

A jogsegélyszolgálat munkatársa, Dombos Tamás elmondta: bár a bejegyzett élettársi kapcsolat közel tíz éve része a magyar jogrendnek, a hatóságok tájékozatlansága miatt sokszor csak az érintettek kitartásán múlik, hogy tudják-e a jogaikat érvényesíteni. Mint mondta, teljesen jogos igény ezen családok részéről, hogy megszűnjön a diszkrimináció, és a gyermeket mindkét őt nevelő szülőhöz jogi kapcsolat fűzhesse. Ezzel a fenti jogértelmezési problémát is el lehetett volna kerülni – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik