Belföld

Több fogyatékos fiatalt megvert, majd játékból hátba rúgta nevelőjét egy egri fiú

A Heves Megyei Főügyészség közleménye szerint az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség több erőszakos bűncselekmény elkövetésével vádol egy kollégistát, aki 15. születésnapján került egy egri intézménybe, ahol egy este nem csak diáktársait, de az őt türelmesen rendre intő nevelőt is bántalmazta.

A közlemény szerint a vádlott egy novemberi napon, vacsora után többekkel együtt az iskola kollégiumának nappalijában volt, ahol minden látható előzmény nélkül rátámadt egy nála idősebb, értelmi fogyatékos tanulóra, akit felpofozott. Ezért a bentlakókra felügyelő nevelő rászólt, majd elküldte őt csocsózni, hogy ezúton próbálja levezetni magában a feszültséget. A fiú azonban vereséget szenvedett az asztali fociban, ami oly mértékben feldühítette, hogy tarkón vágta játszótársát, egy 14 éves tanulót.

Ekkor ismét figyelmeztetésben részesült, de ez sem érte el nála a kívánt hatást, mivel akkor, amikor a tanár kiment a helyiségből, egy halmozottan fogyatékos társára támadt, akit a földhöz nyomott, és ráült. A visszatérő nevelő emiatt immár harmadízben volt kénytelen intézkedni vele szemben. Türelmesen elbeszélgetett a fiúval, aki mindvégig mosolyogva hallgatta az elhangzottakat, majd hátba rúgta a gyermekfelügyelőt, amikor az elindult a folyosó irányába. Arra a kérdésre, hogy miért tette, azt felelte, hogy játszik.

A felnőttkorú sértett a nevelői tevékenységével összefüggésben a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősül.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség – erre is tekintettel – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével, valamint három rendbeli, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettével vádolja a fiatalkorú elkövetőt. A vád tárgyává tett bűncselekmények halmazati büntetési tételének felső határa hét és fél év szabadságvesztés. Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogháza büntetést szabjon ki, és emellett rendelje el a pártfogó felügyeletét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik