Belföld

Házi őrizetben marad a Dózsa György úti balesetet okozó M. Richárd

A Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 21-ig meghosszabbította M. R. házi őrizetét és fenntartotta a mozgásának nyomkövetővel történő ellenőrzését.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványozta a gyanúsított házi őrizetének meghosszabbítását. A gyanúsított védője kérte, hogy a bíróság szüntesse meg a gyanúsított házi őrizetét és rendeljen el vele szemben Pest megye, valamint a főváros területére lakhelyelhagyási tilalmat – közölte a Fővárosi Törvényszék illetékese.

A nyomozó hatóság tavaly augusztus 28-án a Dózsa György úti baleset miatt M. R. ellen indult büntetőeljáráshoz egyesítette az ellene közúti veszélyeztetés bűntettének, valamint garázdaság és könnyű testi sértés vétségének a gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyet. A nyomozás még tart, és a hatóság szükségesnek tartja szakértői vélemények és okiratok beszerzését, illetve további gyanúsítotti kihallgatások foganatosítását.

A bíróság vizsgálta a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésének a lehetőségét, de semmilyen olyan új körülmény nem merült fel, ami már ne lenne ismert a bíróság előtt. Ezért álláspontja szerint az eddig alkalmazott kényszerintézkedés oka változatlan. A gyanúsított közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el azt az újabb cselekményt, amely bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétségének a megállapítására lehet alkalmas.

A büntetőeljárás tárgya két, a közlekedés rendjét sértő bűncselekményen túl, további három másik bűncselekmény is. Az ügyek egyesítése során a bíróság megállapította, hogy az eljárás alatt a gyanúsított ellen újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás, ezért a szökés, elrejtőzés veszélyének fennállása is megerősíti a kényszerintézkedés alkalmazásának szükségességét.

A bíróság az ügyek egyesítését követően ismerte meg a gyanúsított ellen korábban indult büntetőügy részleteit. A gyanúsítottat a jármű vezetéstől nem tartotta vissza sem a büntetőpontos eltiltás, sem pedig a vezetői jogosultságának visszavonása és az eljárás során kiderült az is, hogy M. R. a Dózsa György úti baleset után is vezetett.

Feltehető, hogy a gyanúsított a mozgását szigorúan korlátozó kényszerintézkedés nélkül a jövőben is elkövetne szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt, így a házi őrizetnél enyhébb korlátozás alkalmazása nem elegendő vele szemben. A két eljárás adatai alapján a közlekedési szabályokat éveken át megsértő gyanúsítotti magatartás rajzolódik ki, ezért a bíróság egyetértett az ügyésszel abban, hogy a bűnismétlés veszélye – megnyugtatóan – csak technikai nyomkövető eszközzel küszöbölhető ki. Ez ugyanis megkönnyíti a gyanúsított mozgásának az ellenőrzését.

Ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárási cselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

Az ügyészség egyébként a tragikus karambollal összefüggésben már korábban többször lecsukatta volna, hiába: először nyomkövető nélkül, majd nyomkövetővel, de csak házi őrizetet rendeltek el vele szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik