Belföld

Az igazi kérdés nem az, hogy ki lett az MSZP-elnök, hanem hogy meddig lesz még MSZP

Nem tudom ki lesz az elnök, szoros lesz. De nem mindegy amúgy?

– mondta cinikusan egy szocialista az MSZP tisztújító kongresszusa előtt. Nem volt egyedül azzal a véleménnyel, hogy bárki legyen is az MSZP elnöke, nem tud már segíteni a leszállóágban levő párton. Nem csak a sorozatban harmadik nagy választási kudarc, hanem a friss közvélemény-kutatások siralmas eredményei is (a Závecz Research mérése szerint már csak 9 százalékon áll a valahai kormánypárt a biztos pártválasztók körében) érezhetően rányomták a bélyegüket a kongresszus hangulatára.

Nem kértek újra Mesterházyból

Majd az idő eldönti, hogy amit most látunk, az már tényleg csak a szocik hattyúdala-e. Abban viszont igaza volt a cinikus MSZP-snek, hogy szoros lett az eredmény:

Tóth Bertalan mindössze a küldöttek szavazatainak 54 százalékát szerezte meg, ezzel éppen csak előzve a másik talpon maradt elnökjelöltet, Mesterházy Attilát.

Tóth Bertalan lett az MSZP elnöke
Mesterházy Attila alulmaradt.

Az elnöki párharc úgy lett egy az egy elleni küzdelem, hogy a harmadik komolyan vehető jelölt, Kunhalmi Ágnes visszalépett az elnökjelöltségtől, és a választmányi elnöki széket célozta inkább be, amit 100 százalékos szavazati aránnyal meg is nyert – egyedüli indulóként.

A volt budapesti elnök Kunhalmi visszalépése később történt meg, mint arról Ujhelyi István EP-képviselő, volt MSZP-alelnök beszámolt egy Facebook-posztban, de végül megtörtént. Ujhelyi posztja után arról írtunk, hogy ezzel létrejött egy nagy anti-Mesterházy-tengely, ami a kongresszust elnézve majdnem száz százalékos győzelmet is aratott.

Összeállt a nagy anti-Mesterházy MSZP-tengely
Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes és Ujhelyi István a csatársor.

Egyedül Ujhelyi bukta el hajszállal – 49 százalékot kapott – az elnökhelyettesi posztot azzal a Szakács Lászlóval szemben, aki Mesterházy Attila kabinetfőnöke volt. Szakács győzelmét valaki azzal indokolta, hogy így kompenzálták a küldöttek Mesterházyt és köreit, mások pedig annak a számlájára írták, hogy az országgyűlési választás előtt Botka László lemondása után Ujhelyi is lemondott alelnökségéről, és ezzel „kiugrott a kampányból.”

Ám Szakácson és az egyik alelnöki posztot elcsípő Szanyi Tiboron kívül más mesterházysta nem került pozícióba, és az elnökségben is többségben lesznek az inkább Tóth Bertalant támogató politikusok.

Azaz hiába tervezgette már régóta a 2010 és 2014 között a pártot vezető Mesterházy a párt visszavételét, ezt a kongresszus nem hagyta neki.

Mesterházy Attila ugyanis a 2014-es választás utáni lemondása óta hivatalosan háttérbe húzódott a pártban, nem vállalt tisztséget, de nyílt titok volt, hogy a 2018-as választás után vissza akar térni. Korábban csak azért nem, mert nem hitt a választási győzelemben, és nem akart még egy vereséget magára húzni. Viszont azt mindenki tudja, hogy tisztség nélkül is nagy a volt elnök informális hatalma az MSZP-ben: ez meg is mutatkozott abban, hogy lényegében minden párton belüli érdekcsoport összefogott ellene, és még így is 46 százalékot ért el, azaz megmutatta, hogy ő önállóan is tényező, bár ez a győzelemhez kevés volt.

Béke lesz vagy háború?

Tóth Bertalan azzal kezdte elnöki beszédét, hogy érti az eredményt, de ő azokkal is együtt szeretne működni, akik nem rá szavaztak. A tőle pár méterre, az első sorban ülő Mesterházy Attila eközben nem túl vidám arccal a telefonját nyomkodta. Többek között ezt a posztot írta, miközben az új elnök beszélt:


Nos, valószínűleg találhatott volna előnyösebb képet is „az elnökéről”, akiért „a csatasorban” fog harcolni állítólag. Több MSZP-s szerint Mesterházy nem is nyugszik bele egykönnyen a vereségébe, hiába mondja ezt nyilvánosan.

Szakács Laci lényegében Attila meghosszabbított keze, rajta keresztül igyekezhet beleszólni a dolgokba

– mondta egy budapesti MSZP-s, amit mások is így gondolnak. Volt, aki szerint ez elég is Mesterházynak, mások szerint nem fog ennyivel megelégedni.

Mesterházy Attila ugyanis nagyon készült a visszatérésre, korábban sokat emlegette, hogy ő nehéz helyzetből visszahozta már egyszer a pártot, és 30 százalék fölé tornázta a támogatottságukat. Ez igaz is, és sokan el is ismerik a volt elnök vezetési képességeit, de mégse választották újra. Leginkább azért, mert Mesterházy már szinte minden erős emberrel tengelyt akasztott az évek során.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Jó kérdés, hogy Tóth Bertalan képes lesz-e utánozni Mesterházyt, és az új vezetéssel karöltve visszatornászni az MSZP-t erről a történelmi mélypontról. Ennyire rosszul ugyanis legutóbb a rendszerváltás után álltak a szocialisták. És az is kérdés, hogy Mesterházy Attila valóban beáll-e a csatasorba, vagy inkább bomlasztani kezd, hogy aztán utána mondhassa, hogy „na, ugye!”

Tóth Bertalan azzal fejezte be első elnöki beszédét, hogy estére már össze is hívja az országos elnökséget, és elkezdi a párt a felkészülést a két, 2019-es választásra, az önkormányzatira és az európai parlamentire. Mosolyogva azt is hozzátette, hogy egyet biztosra mondhat, feloszlatni nem fogják a pártot az elnökségi ülésen. Pedig nincs ezen sok nevetni való:

most már Tóth Bertalan vállát nyomja egy szinte minden szempontból az összeomlás szélén álló párt minden súlya.

És az igazi tét ez, nem a párton belüli bozótharcok, pozíciókért könyöklések. Vagy újra kitalálják ezt a pártot, és vállt, vállnak vetve ezen kezdenek el dolgozni az MSZP-sek, vagy tovább taktikáznak, fúrják egymást, és közben szépen rájuk omlik az egész kóceráj.

Ők vezetik a szocialistákat

Elnök: Tóth Bertalan. Elnökhelyettes: Szakács László. Alelnökök: Hegyi Gyula, Komjáthi Imre, Szanyi Tibor. Választmányi elnök: Kunhalmi Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik