Belföld

Tóth Bertalan lett az MSZP elnöke

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 06. 17. 14:18

Tóth Bertalan frakcióvezetőt választották az MSZP új elnökének a párt tisztújító kongresszusán a másik induló, Mesterházy Attila ellenében. Mesterházy 2010 és 2014 között már volt a szocialista párt elnöke, a 2014-es választási vereség után mondott le.

Tóth Bertalan nagyon szűken nyert, mindössze 54 százalékot szerzett Mesterházy 46 százalékával szemben.

A választmány elnökének Kunhalmi Ágnest választották, aki kihívó nélkül pályázott a posztra, miután lemondott pártelnöki ambícióiról.

Elnökhelyettesnek Szakács Lászlót választották, de csak 51 százalékkal. Az ellenfele, Ujhelyi István EP-képviselő 49 százalékot szerzett.

Az alelnökök: Szanyi Tibor, Hegyi Gyula és Komjáthi Imre lettek. Még Bangóné Borbély Ildikó pályázott erre a posztra, de neki nem sikerült.

MSZP-kongresszus: feltámadás vagy halál
Vezetőséget választ a mélyponton tanyázó MSZP.

Tóth Bertalan már elnökként azt mondta beszédében, hogy látja, mennyire szoros lett az eredmény, de ő azt szeretné, ha minden MSZP-s együtt tudna dolgozni a vezetése alatt.

Este összeül az MSZP elnöksége is, erről Tóth Bertalan viccelődve annyit mondott, hogy az MSZP biztosan nem fogja ma este feloszlatni magát.

Az új elnök szerint a múlttal való szembenézés is fontos, de a jövőre kell koncentrálni, mert közeleg az önkormányzati választás és az európai parlamenti választás is.

Tóth Bertalan azt mondta, a tradicionális baloldali, szociáldemokrata értékeket kell kérlelhetetlenül képviselniük. Már csak azért is, mert kutatások azt mutatják, hogy a magyarok nyitottak ezekre az értékekre, fontosnak tartják azokat.

Nem a parlamenten keresztül vezet az út a kormányváltáshoz

– mondta Tóth, arra utalva, hogy „valódi közösségeket” akar összehozni szerte az országban.

Az elnök „büszke arra”, hogy működik a Párbeszéddel kötött szövetségük. Egyébként a kongresszuson részt vett Karácsony Gergely is, az MSZP-P volt miniszterelnök-jelöltje.

Minőségi cserét hajtottunk végre, és jött Mellár Tamás a pénzéhes Liberálisok helyett

– szólt oda egy keményet Tóth Bertalan Fodor Gáboréknak, akik miatt majdnem megbuktak a Párbeszéd frakcióalakítási tervei.

Gazdaság - Pénzügy - GKI-konferencia
Mellár Tamás belép a Párbeszéd frakcióba, ami így megalakulhat
A független egyéni képviselő ugrik be a renegát Bősz Anett helyére.

Az új elnök azzal fejezte be, hogy az országos elnökség ülésén javaslatot tesz arra, hogy kezdjék meg a felkészülést a közelgő választásokra.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.