Belföld

Gyárfás elmondta, miért cserélt ingatlant Portik Tamással

A Nap TV-ben is felkeresték a Fenyő-gyilkosság kapcsán meggyanúsított sportvezetőt, hogy pénzt kérjenek hallgatásért cserébe.

Hosszú interjút adott a Magyar Időknek Gyárfás Tamás, akit felbujtással gyanúsítanak a húsz évvel ezelőtti Fenyő-gyilkosság kapcsán.  Gyárfás az elején leszögezte: tiszteletben tartja ügyvédje véleményét, hogy ezt az ügyet nem a médiában kell megnyerni, de nem közömbös számára, hogy az utcán hogyan néznek rá, és úgy gondolja, ha elzárkózik a sajtó elől, akkor az ügy iránt érdeklődők csak egyoldalú információt kaphatnak.

A sportvezető kitart amellett, hogy a terhére rótt bűncselekményt nem követte el. Beszélt arról, hogy már 2005-ben felkereste egy bizonyos Fenyvesi Sándor a Nap TV-ben, azt állítva, hogy korábban Tasnádi Péternek dolgozott, és vádalkuval szabadult, miután mindent elmondott a rendőröknek Tasnádiról, kizárólag a Gyárfás Tamással kapcsolatos ügyeiről nem szólt. Felajánlotta, hogy továbbra is hallgat, ha Gyárfás fizet neki. Erre Gyárfás azt kérte tőle, hogy mindenről tájékoztassa a hatóságot.

Fél évre rá nyomozók érkeztek a Nap TV-hez házkutatási határozattal, amiből kiderült, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak a Fenyő-gyilkosság ügyében, és arra voltak kíváncsiak, hogy járt-e Fenyvesi a Nap TV-ben. Ezután Gyárfás – mint állítja – beszámolt a hatóságnak a zsarolási kísérletről, és beszélt Tasnádihoz fűződő kapcsolatáról is.

Elmondta, 2004-ben találkozott a frissen szabadult Tasnádival, aki Fenyvesivel együtt érkezett. Tasnádi azt mondta, többször szabadulást ígértek neki, ha kimondja Gyárfás nevét, de ő ennek ellenállt. Gyárfás azt mondta az interjúban, hogy ezzel ráijesztett Tasnádi, aki nyomban fel is ajánlotta, hogy kezdjenek közös vállalkozásba. Gyárfás erre nemet mondott, de nem zárkózott el attól, hogy kölcsönadjon Tasnádinak. Azt mondta, sokáig jóban voltak, Tasnádi sok hirdetést hozott a kiadványaiba, és amikor ellopták Gyárfás autóját, egy nap alatt visszahozatta. A kölcsönadott pénzről Gyárfás azt mondja, nem látta viszont, Tasnádi azt mondta később, hogy ajándékba kapta.

Azt elismerte, hogy voltak súlyos vitái Fenyő Jánossal, de megszűnt köztük az érdekütközés, amikor Gyárfás cége visszakapta a Nap-kelte szerkesztési jogát. Ezután még arról is megállapodtak, hogy a cégeik egymás jó hírének keltésére törekednek.

Azt is állítja, hogy Portik Tamással véletlenül ismerkedett meg, 1994-ben egy ingatlanügynökön keresztül bérelte ki egy évre Gyárfásék házát. Amikor a Fenyő tulajdonában álló sajtóorgánumok támadták Gyárfást, Portik jó rendőri kapcsolataira hivatkozva segítséget ajánlott.

Nem tudom megmondani, hogy összesen hányszor beszéltem vele, de ha tízszer, ha százszor, ha ezerszer is váltottam vele szót, én erőszakos cselekedetre nem ösztönöztem

– jelentette ki Gyárfás, aki a kettejük közti ingatlancsere részleteire is kitért. Elmondása szerint Portik 2004-ben azzal kereste meg, hogy építkezésbe kezdett, de nem tudja befejezni, és kész házra lenne szüksége. Ekkor cseréltek ingatlant. Kijelentette: 1994-ben, amikor Portik a házát bérelte, az Energol még meg sem alakult, a 2004-es ingatlancsere idején pedig már minden eljárás megszűnt ellene.

Kifogásolta, hogy egy névtelen tanú vallomására alapozva az terjed a nyilvánosságban, hogy Portiknak azt mondta volna egy étteremben, hogy Fenyő „megérdemelné, hogy megdögöljön”. Szerinte ebből egy szó sem igaz, de a neve szisztematikus szivárogtatása és a sejtetések „többeknek vonzó lehetőséget ígérnek a könnyű pénzszerzésre”, többen keresték már azzal Gyárfást, hogy hallgatnak, ha fizet nekik. Gyárfás azonban azt mondja, senkinek nem fizetett, nincs is rá oka.

Most nyomkövetővel jár, nem hagyhatja el Budapestet. A legnagyobb gondot az jelenti számára, hogy a Nemzetközi Úszószövetségben és az Európai Úszószövetségben nem tudja ellátni feladatát. Azt mondta, a szabályok szerint kizárhatják azt, aki két egymást követő FINA végrehajtó bizottsági ülésen nem vesz részt, ő már háromszor nem lehetett jelen. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik