Belföld

17 év fegyházat kapott az üzlettársát megfojtó férfi

epitkezes(210x140)(1).jpg (építkezés, )
epitkezes(210x140)(1).jpg (építkezés, )

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen 17 év fegyházra ítélte csütörtökön azt a férfit, aki 2013 áprilisában megölte a munkatársát. Az I.r. vádlott és a sértett még az 1990-es években ismerkedett meg egymással. Előbb munkatársak voltak, majd közösen alapítottak egy gazdasági társaságot. A sértett egyre nagyobb mértékű alkoholfogyasztása miatt az I.r. vádlott megszüntette a céggel való tagsági viszonyát, és saját céget alapított, amelyhez azonban a sértett a korábban megbeszéltek ellenére sem biztosította az általa megígért 3 millió forintot.

Az I.r. vádlott ezt követően emberölés bűntette miatt szabadságvesztés büntetését töltötte, amelyből 2011 nyarán szabadult. A sértett ekkor felajánlotta neki, hogy tartozását úgy törleszti, hogy munkalehetőséget biztosít számára, amely ajánlatot az I.r. vádlott elfogadta. A sértett italozás, magatartása miatt az I.r. vádlott otthagyta és 2012 áprilisában máshol kezdett el dolgozni. Emiatt később szóváltásba keveredett a sértettel, aki kijelentette, hogy ne is számítson az I.r. vádlott a még fennálló 2.000.000 Ft körüli tartozása megadására.

A következő évben ismét találkoztak, szóváltás alakult ki közöttük, amely után az I.r. vádlott elhatározta, hogy nem tűri tovább a sértett vele szemben tanúsított magatartását és „megleckézteti” őt. Kereste az alkalmat, hogy a sértettet egyedül találhassa és amikor 2013 áprilisában tudomást szerzett arról, hogy a férfi egyedül lakik a házában, felkereste a II.r. vádlottat és megbízta azzal, hogy az éjszakai órákban figyelje a sértett házát, és ha egyedül van, akkor értesítse őt az általa adott mobiltelefonnal.

2013. április 30-án éjjel a II.r. vádlott értesítette az I.r. vádlottat, hogy a sértett egyedül van a házában. Ekkor a III.r. vádlott a helyszínre szállította az I.r. vádlottat. A férfi a házban azonnal rárontott a sértettre, két kézzel megragadta a nyakát és azt addig szorította, amíg a sértett megfulladt. Az I.r. vádlott elhatározta, hogy a holttestet elrejti az édesanyja házában, amelyen éppen felújítási munkálatokat folytattak. A II.r. és a III.r. vádlottal együtt a holttestet  odaszállították és a pincében építési törmelék és hulladék alá rejtették el. Ezt követően az I.r. vádlott intézkedett, hogy a pincében haladéktalanul kezdjék meg a falazási munkálatokat, a holttestet rejtő törmelék elé falat húztak, mögé pedig sóder-betont juttattak.

Az I.r. vádlott a III.r. vádlottnak a hallgatásáért cserébe odaadta a sértettől elvett aranyláncot, illetve további 1.300.000,- Ft-ot. A sértett holttestét a nyomozhatóság 2016 februárjában találta meg.

Az első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék ítélete ellen bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla 2018. június 14-én hirdetett határozatot az ügyben. A másodfokú bíróság az I.r. vádlottat jogerősen visszaesőként elkövetett emberölés bűntette, kifosztás bűntette és magánlaksértés bűntette miatt 17 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, a II.r és III.r. vádlottat pedig emberöléssel kapcsolatos bűnpártolás bűntette miatt 3-3 év börtönre ítélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik