Belföld

A pilseni folyékony arany titka

Több mint 175 éves a Pilsner Urquell, a lágersörök atyja. Tudd meg, mi áll a fogalommá vált „pilseni” kifejezés mögött!

A világ első „arany” sörét, a Pilsner Urquellt, Joseph Groll, a pilzeni sörgyár sörfőző mestere alkotta meg 1842-ben.

forrás:Dreher Sörgyárak

A Pilsner Urquell szavak eredeti jelentése: „a pilseni ősforrás”. Korábban a „pilseni” kifejezés csak annyit jelentett, hogy „Plzenből származik”, azonban mára sokkal több lett ennél.

A pilseni típusú sör létrejötte új sörkategóriát teremtett, és egy új szakaszt jelentett a sörgyártás életében. A Pilsner Urquell, a mai lágersörök atyja, Csehország után 1872-ben Berlinben is divatos lett, így vált előbb a csehek, a németek, majd Európa egyik legkedveltebb sörévé, végül szerte a világon az egyik leghíresebb cseh itallá nőtte ki magát. Fontos jellemzői az igen magas komlótartalom, a tartós habkorona és természetesen az, hogy jellegzetes íze egyértelműen felismerhető.

forrás:Dreher Sörgyárak

A Pilsner Urquellt a gazdagon aranyló szín és a friss, komlós illat jellemzi. Ízvilága különösen harmonikus: a komló kesernyés ízét mézre és dióra emlékeztető édesség ellensúlyozza, lágy malátaaromája hosszú ideig, üdítően érezteti hatását.

forrás:Dreher Sörgyárak

A kultikus sör legfontosabb ismertető jegyei: az arany szín, a könnyű, frissítő test, a selymes, puha hab és a nemes alapanyagok: a moráviai árpa, a fűszeres-édes Saaz komló, a plzeni víz és az ún. H-törzsű sörélesztő. Ezeknek köszönheti a Pilsner Urquell harmonikus ízét, és azt, hogy habár forrása minden pils típusú sörnek, mégis számos jellemzőjében eredeti tudott maradni. A friss kenyér aromáját komló és lonc egészíti ki, finom malátás édességgel kísérve, amit karamellás vonások tesznek teljessé. Ennek köszönhetően az „ősforrás” remekül párosítható különféle fogásokkal, hiszen a tökéletes sörhöz tökéletes étel illik.

A folyékony aranyat 1842 óta, már több mint 175 éve ugyanott, a régi recept szerint főzik. Habár az igények kielégítése érdekében modernizálták és bővítették a gyárat, a főzés során ugyanazt a lágy plzeňi vizet, ugyanazt a zateci Saaz komlót, moráviai cseh árpát és élesztőtörzset használják. A Pilsner Urquell és a fogalommá vált pilseni sör ennek köszönhetően tudja életben tartani és építeni a sörkultúrát, valamint a sörkedvelők közösségét.

forrás:Dreher Sörgyárak

A Pilsner Urquellnek köszönhetően a pilseni típusú sör olyan népszerűvé vált, hogy Európa-szerte rögtön elkezdték másolni. Továbbá az 1920-as években, a szesztilalom előtt, az USA legkedveltebb import söre volt. A pils típusú sör ma a világ sörgyártásának több mint 80%-át teszi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik