Belföld

A pilseni folyékony arany titka

24.hu
24.hu

2018. 06. 13. 00:00

Több mint 175 éves a Pilsner Urquell, a lágersörök atyja. Tudd meg, mi áll a fogalommá vált „pilseni” kifejezés mögött!

A világ első „arany” sörét, a Pilsner Urquellt, Joseph Groll, a pilzeni sörgyár sörfőző mestere alkotta meg 1842-ben.

forrás:Dreher Sörgyárak

A Pilsner Urquell szavak eredeti jelentése: „a pilseni ősforrás”. Korábban a „pilseni” kifejezés csak annyit jelentett, hogy „Plzenből származik”, azonban mára sokkal több lett ennél.

A pilseni típusú sör létrejötte új sörkategóriát teremtett, és egy új szakaszt jelentett a sörgyártás életében. A Pilsner Urquell, a mai lágersörök atyja, Csehország után 1872-ben Berlinben is divatos lett, így vált előbb a csehek, a németek, majd Európa egyik legkedveltebb sörévé, végül szerte a világon az egyik leghíresebb cseh itallá nőtte ki magát. Fontos jellemzői az igen magas komlótartalom, a tartós habkorona és természetesen az, hogy jellegzetes íze egyértelműen felismerhető.

forrás:Dreher Sörgyárak

A Pilsner Urquellt a gazdagon aranyló szín és a friss, komlós illat jellemzi. Ízvilága különösen harmonikus: a komló kesernyés ízét mézre és dióra emlékeztető édesség ellensúlyozza, lágy malátaaromája hosszú ideig, üdítően érezteti hatását.

forrás:Dreher Sörgyárak

A kultikus sör legfontosabb ismertető jegyei: az arany szín, a könnyű, frissítő test, a selymes, puha hab és a nemes alapanyagok: a moráviai árpa, a fűszeres-édes Saaz komló, a plzeni víz és az ún. H-törzsű sörélesztő. Ezeknek köszönheti a Pilsner Urquell harmonikus ízét, és azt, hogy habár forrása minden pils típusú sörnek, mégis számos jellemzőjében eredeti tudott maradni. A friss kenyér aromáját komló és lonc egészíti ki, finom malátás édességgel kísérve, amit karamellás vonások tesznek teljessé. Ennek köszönhetően az „ősforrás” remekül párosítható különféle fogásokkal, hiszen a tökéletes sörhöz tökéletes étel illik.

A folyékony aranyat 1842 óta, már több mint 175 éve ugyanott, a régi recept szerint főzik. Habár az igények kielégítése érdekében modernizálták és bővítették a gyárat, a főzés során ugyanazt a lágy plzeňi vizet, ugyanazt a zateci Saaz komlót, moráviai cseh árpát és élesztőtörzset használják. A Pilsner Urquell és a fogalommá vált pilseni sör ennek köszönhetően tudja életben tartani és építeni a sörkultúrát, valamint a sörkedvelők közösségét.

forrás:Dreher Sörgyárak

A Pilsner Urquellnek köszönhetően a pilseni típusú sör olyan népszerűvé vált, hogy Európa-szerte rögtön elkezdték másolni. Továbbá az 1920-as években, a szesztilalom előtt, az USA legkedveltebb import söre volt. A pils típusú sör ma a világ sörgyártásának több mint 80%-át teszi ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.