Belföld
Debrecen, 2013. november 29.
Zacher Gábor toxikológus, a Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztály osztályvezetõ fõorvosa Debrecenben 2013. november 29-én. Ezen a napon a designer drogokról tartott elõadást Zacher Gábor a Debreceni Ítélõtáblán, A kábítószerek elleni küzdelem címmel tartott regionális szakmai konferencián.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Zacher legidősebb betege 102 éves a sürgősségin

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 12. 09:36

A főorvos szerint betegek, orvosok trükköznek, hogy bejussanak hozzájuk.

A Magyar Hírlapnak Zacher Gábor azt mondja, mindig a sürgősségi osztály az, ahol be lehet slisszolni a kórházba. Szerinte a Honvédkórház az elmúlt fél évben azért kapott bírálatokat, mert az ellenzéki sajtó le akarta járatni az egészségügyet, hogy

kétes értékű politikai előnyöket kovácsolva

ostorozhassa a kormányt.

Budapest, 2016. február 27.
Egy szirénázó menőautó halad el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ épülete előtt a főváros XIII. kerületében, a Pap Károly utcában.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Órákig hagytak haldokolni egy férfit a Honvédkórház sürgősségijén
Gyermekei súlyos hasi fájdalmakkal vitték be a kórházba édesapjukat, akit többszöri kérésre sem láttak el. Fél napi várakozás után vitték be a műtőbe, de már késő volt. Az 58 éves férfi másnap délelőtt meghalt.
Zacher Gábor: Nem és nem
A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője ezt a két szót nyilatkozta a 24.hu-nak állítólagos lemondásáról.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) főorvosa hosszan sorolja sérelmeit, így azt, hogy a torzított cikkekben szereplő betegek, hozzátartozók őt soha nem keresték, egyenesen a médiához rohantak.

Cáfolja az elemzést, hogy a sürgősségi centrumba beszállított betegek 8,4 százaléka halt meg. Azt mondja, évente több mint 63 ezer beteget látnak el és 0,6 százalékos a halálozási arány.

Ráadásul ezekbe az adatokba beletartoznak azok az idős emberek, akiket rokonaik csak azért visznek be, hogy „ne otthon haljanak meg”, náluk hal meg az a beteg is, akit más kórház már nem vesz fel, mert alig huszonnégy órája van hátra.

Zacher Gábor szerint a beteg-orvos konfliktusok mindennaposak minden kórházban, sokszor pedig még az orvosok sincsenek tisztában azzal, mi is valójában a sürgősségi eset. Betegeik 40 százalékát a háziorvosnál vagy szakrendelésen kellene ellátni.

Image: 73413533, Tökölön található az ország egyetlen rabkórháza. Az ország összes büntetés-végrehajtási intézetéből irányítanak ide beteg fogvatartottakat, ha az anyaintézmény már nem tudja őket ellátni. Az egyszerű gyomorrontástól a végstádiumú rákig minden betegséget kezel a személyzet a háromszáz ágyas intézményben., Place: Tököl, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
A sürgősségi osztály nem azt jelenti, hogy gyorsan ellátják a beteget
Dr. Bognár Zsolt szerint a társadalomnak nincsenek valós ismeretei a sürgősségi ellátásról.

Ha az orvosoktól kapott beutalókat nem a saját szemükkel látják, talán el sem hiszik, milyen okokkal küldik hozzájuk az embereket.

A betegnek két napja fáj a lába, kérem a sürgősségi osztályon való kivizsgálását.

Zacher szerint az az orvos, aki indokolatlanul a sürgősségire utalja a betegét, nem tesz mást, mint áthárítja a felelősségét. A betegek is kreatívan trükköznek, hogy bejussanak hozzájuk, pedig téved, aki azt hiszi, hogy a sürgősségin azonnal elvégzik az összes vizsgálatot, és már műtik is.

A valóságban teljesen másképp működnek a dolgok, mint mondjuk a Vészhelyzetben.

Zacher emlékeztet rá, hogy a szakma szabályai (TRIAGE) szerint osztályozzák a betegeket, és egy-egy súlyos eset az egész rendszert felborítja. Őket nem egy orvos és egy nővér, hanem komplett csapat látja el. Zacher Gábor azzal egyetért, hogy javítani kell az orvos–beteg kommunikáción és náluk is probléma a létszámhiány.

A tizennyolc-húsz főállású szakorvos helyett most tíz-tizenketten vannak, miközben betegből nem lesz kevesebb, az átlagéletkor is nő.

Ebben a pillanatban van nálunk egy 102 éves néni, aki még látta Lenint,

de van 93, 95 és 98 éves betegük is. A főorvos elárulja, hogy miatta  viszi a mentőhelikopter hozzájuk a mérgezéses eseteket, de mennek a drogosok, alkoholisták is, akik már ismerik.

Itt a sürgősségin nekem ők jelentik a kikapcsolódást.

Nagykanizsa, 2009. január 14.
Bálint István sebészorvos (b) és Bazsó Tamás műtőssegéd a 72 éves zalaújlaki Kocsis Béláné eltört kezét gipszeli a nagykanizsai a Kanizsai Dorottya Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán. A jeges utakon megnőtt a töréses balesetek, elsősorban a csuklótörések száma Zala megyében.
MTI Fotó: Varga György
Jól szervezett túlélési gyakorlat zajlik a sürgősségi osztályokon
Káosznak tűnhet a sürgősségi ellátás Magyarországon, pedig az SBO-kat szigorú nemzetközi protokoll szerint szervezik. Erről kérdeztük Botos Pétert, aki oktatja is a sürgősségi ellátás szervező elvét, a triázs rendszert.

Kiemelt fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.