Belföld

Zacher legidősebb betege 102 éves a sürgősségin

A főorvos szerint betegek, orvosok trükköznek, hogy bejussanak hozzájuk.

A Magyar Hírlapnak Zacher Gábor azt mondja, mindig a sürgősségi osztály az, ahol be lehet slisszolni a kórházba. Szerinte a Honvédkórház az elmúlt fél évben azért kapott bírálatokat, mert az ellenzéki sajtó le akarta járatni az egészségügyet, hogy

kétes értékű politikai előnyöket kovácsolva

ostorozhassa a kormányt.

Órákig hagytak haldokolni egy férfit a Honvédkórház sürgősségijén
Gyermekei súlyos hasi fájdalmakkal vitték be a kórházba édesapjukat, akit többszöri kérésre sem láttak el. Fél napi várakozás után vitték be a műtőbe, de már késő volt. Az 58 éves férfi másnap délelőtt meghalt.
Zacher Gábor: Nem és nem
A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője ezt a két szót nyilatkozta a 24.hu-nak állítólagos lemondásáról.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) főorvosa hosszan sorolja sérelmeit, így azt, hogy a torzított cikkekben szereplő betegek, hozzátartozók őt soha nem keresték, egyenesen a médiához rohantak.

Cáfolja az elemzést, hogy a sürgősségi centrumba beszállított betegek 8,4 százaléka halt meg. Azt mondja, évente több mint 63 ezer beteget látnak el és 0,6 százalékos a halálozási arány.

Ráadásul ezekbe az adatokba beletartoznak azok az idős emberek, akiket rokonaik csak azért visznek be, hogy „ne otthon haljanak meg”, náluk hal meg az a beteg is, akit más kórház már nem vesz fel, mert alig huszonnégy órája van hátra.

Zacher Gábor szerint a beteg-orvos konfliktusok mindennaposak minden kórházban, sokszor pedig még az orvosok sincsenek tisztában azzal, mi is valójában a sürgősségi eset. Betegeik 40 százalékát a háziorvosnál vagy szakrendelésen kellene ellátni.

A sürgősségi osztály nem azt jelenti, hogy gyorsan ellátják a beteget
Dr. Bognár Zsolt szerint a társadalomnak nincsenek valós ismeretei a sürgősségi ellátásról.

Ha az orvosoktól kapott beutalókat nem a saját szemükkel látják, talán el sem hiszik, milyen okokkal küldik hozzájuk az embereket.

A betegnek két napja fáj a lába, kérem a sürgősségi osztályon való kivizsgálását.

Zacher szerint az az orvos, aki indokolatlanul a sürgősségire utalja a betegét, nem tesz mást, mint áthárítja a felelősségét. A betegek is kreatívan trükköznek, hogy bejussanak hozzájuk, pedig téved, aki azt hiszi, hogy a sürgősségin azonnal elvégzik az összes vizsgálatot, és már műtik is.

A valóságban teljesen másképp működnek a dolgok, mint mondjuk a Vészhelyzetben.

Zacher emlékeztet rá, hogy a szakma szabályai (TRIAGE) szerint osztályozzák a betegeket, és egy-egy súlyos eset az egész rendszert felborítja. Őket nem egy orvos és egy nővér, hanem komplett csapat látja el. Zacher Gábor azzal egyetért, hogy javítani kell az orvos–beteg kommunikáción és náluk is probléma a létszámhiány.

A tizennyolc-húsz főállású szakorvos helyett most tíz-tizenketten vannak, miközben betegből nem lesz kevesebb, az átlagéletkor is nő.

Ebben a pillanatban van nálunk egy 102 éves néni, aki még látta Lenint,

de van 93, 95 és 98 éves betegük is. A főorvos elárulja, hogy miatta  viszi a mentőhelikopter hozzájuk a mérgezéses eseteket, de mennek a drogosok, alkoholisták is, akik már ismerik.

Itt a sürgősségin nekem ők jelentik a kikapcsolódást.

Jól szervezett túlélési gyakorlat zajlik a sürgősségi osztályokon
Káosznak tűnhet a sürgősségi ellátás Magyarországon, pedig az SBO-kat szigorú nemzetközi protokoll szerint szervezik. Erről kérdeztük Botos Pétert, aki oktatja is a sürgősségi ellátás szervező elvét, a triázs rendszert.

Kiemelt fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik