Belföld

Két recepthamisítót is lefülelt a sasszemű gyöngyösi gyógyszerész

A Gyöngyösi Járási Ügyészség két héten belül két huszonéves fiatal elleni is vádat emelt azért, mert az általuk meghamisított orvosi vények felhasználásával próbáltak pszichés hatású gyógyszereket kiváltani a patikában a maguk számára.

A bűncselekmények elkövetése révén mindkét vádlott olyan szerhez kívánt  hozzájutni, melynek használata széles körben elterjedt annak ellenére, hogy a csak szakorvos által felírható, benzodiazepin hatóanyag tartalmú készítmény rendszeres szedése függőséget okozhat. A háziorvosok éppen ezért is tagadták meg ezek felírását az egészséges, gyógykezelésre nem szoruló vádlottak esetében.

Egyikük, egy 21 éves fiatalember idén március 23-án délelőtt kereste fel Gyöngyösön az egyik háziorvosi rendelőt, de mivel nem írt fel neki szorongáscsökkentőt, az orvos pillanatnyi figyelmetlenségét kihasználva, az ott lévő nyomtatóból magához vett egy üres, orvosi pecséttel és aláírással ellátott vényt, amire tollal később ráírta a saját adatait, valamint a gyógyszer nevét. Ezzel ment be aztán az egyik helyi patikába, ahol azonban a gyógyszerész észlelte, hogy a recept hamisított, és megtagadta a szer kiadását, majd értesítette a rendőrséget.

A másik ügy vádlottja, egy 23 éves nő április 19-én követett el hasonló cselekményt, melynek során az egyik Gyöngyös környéki község körzeti orvosi rendelőjének előterében a szemetesből vett magához egy gyűrött és kidobott, ám kitöltetlen receptet, ami egy gyermekgyógyász fejlécével és bélyegzőjével volt ellátva. Ezt a vádlott a nagymamája nevére szólóan kitöltötte, és még aznap délután bevitte egy gyöngyösi gyógyszertárba, hogy kiváltsa. A gyógyszerész ezúttal is észlelte a hamisítást, ezért a nyugtatót nem adta ki a fiatal nő számára, aki eredménytelenül hivatkozott arra, hogy idős felmenőjének nagy szüksége lenne a gyermekorvos által felírt készítményre.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség mindkét elkövetőt hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, és velük szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik