Belföld
Hódmezővásárhely, 2018. március 11.
Volner János, a Jobbik alelnöke sajtótájékoztatót tart hódmezővásárhelyi kampányútja keretében 2018. március 11-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Volner vezetheti a Jobbik EP-listáját, Dúró Dóra marad a parlamentben

24.hu
24.hu

2018. 06. 07. 14:47

A Jobbik az Európai Néppártba tart.
Korábban a témában:

A 24.hu kérdésére Volner János megerősítette a szóbeszédet, miszerint jövőre vélhetően ő vezeti majd a Jobbik EP-listáját.

Arra, hogy a terv szerint a lista második helyét Staudt Gábor, a harmadikat pedig Bana Tibor, a párt EU-kabinetjének vezetője kapja, azt mondta Volner:

Nem lennék meglepve. De a formális döntés még nem született meg.

A 48 éves Volner János 2012 óta a párt alelnöke, Vona Gábor bizalmi embereként 2016-tól az országgyűlési választásig a Jobbik parlamenti frakciójának élén állt.

Vona visszavonulása után Volner kimaradt a csúcspozíciók újraosztásából: mint ismeretes, áprilisi kongresszusán a Jobbik elnökének Sneider Tamást, elnök-helyettesnek és frakcióvezetőnek Gyöngyösi Mártont választotta; Volner általános frakcióvezető-helyettes lett.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

Lapunknak Volner most arról beszélt, hogy:

Napokon keresztül győzködtek, induljak az elnöki posztért, vagy legalább a társelnökségért, de nemet mondtam.

Kérdeztük Volner Jánost, kinek az ideája volt, hogy ő vezesse az EP-listát.

Mostani elnökünk, Sneider Tamás már három éve felvetette az ötletet, aztán idén április közepén már azt mondta egy elnökségi ülésen, hogy nem is lehet más a befutó, mint én.

A végleges döntés Volner szerint legkorábban szeptemberben születhet meg.

Se Morvai, se Balczó, se KGBéla

A 2014-es EP-választáson három képviselőt juttatott Brüsszelbe a Jobbik: Morvai Krisztinát, Balczó Zoltánt és Kovács Bélát. A nem mellesleg párton kívüli Morvai azzal diszkvalifikálta magát, hogy szembefordult Vona Gáborral, Kovács Béla a kémügye miatt kínos a pártnak, Balczótól pedig állítólag nagyobb aktivitást várt volna a Jobbik.

Volner úgy tervezi, ha pártja sikerrel jár a jövő májusi EP-választáson, „fontos cél lehet bekerülni az Európai Néppártba”, (melynek jelenleg a Fidesz is tagja).

Budapest, 2017. július 19.
A kémkedéssel, valamint költségvetési csalással összefüggésbe hozott Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselõ nyilatkozik újságíróknak mielõtt kihallgatták a Központi Nyomozó Fõügyészségen 2017. július 19-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A kémkedéssel, valamint költségvetési csalással összefüggésbe hozott Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselõ nyilatkozik újságíróknak mielõtt kihallgatták a Központi Nyomozó Fõügyészségen 2017. július 19-én.
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Volnert kérdeztük Dúró Dóráról is. Tudni, a képviselőnőt Toroczkai-pártisága miatt kizárta a frakció, a pártelnökség pedig mandátumának visszaadására szólította föl. Dúró előbb azt válaszolta, hogy bár a törvény szerint még a pártlistán az Országgyűlésbe jutó képviselők is maguk rendelkeznek mandátumukkal, ő az annak idején a korona előtt tett esküjének megfelelően elhagyja a törvényhozást; aztán a minap már feltételül szabta, hogy a helyére Toroczkai László vagy egy híve kerüljön.

E patthelyzetre Volner sem kínál megoldást, azt mondja, „nem kezdünk alkudozni”, vagyis Dúró Dóra marad képviselő a függetlenek között.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.