Belföld
Budapest, 2008. október 27.
A szerkesztő, Gyurgyák János, Magyarország története képekben I-III. című könyv bemutatóján a Mai Manó Ház Napfényműtermében. A dualizmus korától napjainkig mutatja be Magyarország történetét a fotográfia eszköztárával a háromkötetes mű, amely az Osiris Kiadó, a Magyar Távirati Iroda és az Országos Széchényi Könyvtár gondozásában jelent meg.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Gyurgyák: Orbán ezt a háborút elvesztette

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 07. 09:40

Pedig minden csatát megnyert.

Az utolsó nyomtatott Heti Válaszban Gyurgyák János új, Európa alkonya? című könyvéről azt mondja, nem véletlen a kérdőjel. Azt akarta jelezni, mennyire nem értjük a kort, amelyben élünk. A digitalizáció, a globalizáció teljesen átalakítja a világot, senki nem ismeri pontosan a következményeket.

A politikusoknak már csak hivatásukból fakadóan is azt kell mondaniuk: tudják, merre van előre, de valójában ők is csak tapogatóznak és kísérletezgetnek.

Történészként őt főleg a világrendváltás civilizációs hatása érdekli, az, hogy ez a forradalom mennyire hat az emberi együttélésre, a gazdaságra, a demokráciára.

Egy vulkán tetején ülünk

Szerinte az EU saját csapdájába esett, mert minden a föderáció felé hajtaná, de ahhoz nincsenek meg az alapok. Néha úgy érzi,

egy vulkán tetején ülünk, föderációs és antiföderációs érveken őrlödünk, és észre se vesszük: a tűzhányó bármikor kitörhet, s mindent elveszíthetünk.

Elárulja, a kötet előszavában elsősorban nem azért bírálja Orbán Viktort, amit Brüsszelben tesz, hanem amit Budapesten. 

A szabadságot és az autokrácia minden formájának elutasítását ugyanis a legfontosabb európai értékeknek gondolom, s nem szeretem a centralizált berendezkedéseket. Veszélyes illúzió, hogy a rendszer gondnoka mindentudó.

Minden csatát megnyert, a háborút elvesztette

Azt nagy teljesítménynek tartja, hogy Orbán Viktor neve immár egy korszakot fog jelölni a történelemben, de magát a rendszerét nem tartja sikeresnek.

A miniszterelnök szerintem az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el. Mert ez a háború eredendően arról szólt, hogy lesz-e valaha nem gyűlölködő Magyarország.

Nincs benne sértettség. Bár egykor a Századvég főszerkesztőjeként  még stilizálhatta Orbán ’89-es, Nagy Imre újratemetésén mondott beszédét, most nem lenne a NER része. Elég neki a könyvkiadás és az, hogy néha elmondja véleményét a világról.

Katasztrófának tartja, hogy a jobboldalnak immár olyan szellemi vezérei vannak, mint Steve Bannon és Milo Yiannopoulos, hiszen a radikalizmus nem fér össze a konzervativizmussal, amelynek szerinte a magyar politikában nincs se jelene, se közeljövője, esélye csak szellemi értelemben van.

Budapest, 2018. május 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) fogadja az Európa jövõje címû, budapesti nemzetközi konferencia több elõadóját, Douglas Murray brit konzervatív írót (j), szerkesztõt, Stephen K. Bannont, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfõnökét és vezetõ stratégáját (b2), valamint David P. Goldman amerikai közgazdászt az Országházban 2018. május 24-én. Középen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j3).
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Orbán Viktor találkozott Steve Bannonnal
Egy órás kötetlen eszmecserét folytattak.
NEW YORK, NY - FEBRUARY 21: Milo Yiannopoulos announces his resignation from Brietbart News during a press conference, February 21, 2017 in New York City. After comments he made regarding pedophilia surfaced in an online video, Yiannopoulos was uninvited to speak at the Conservative Political Action Conference (CPAC) and lost a major book deal with Simon & Schuster.   Drew Angerer/Getty Images/AFP
Milo Yiannopoulos: Soros ördög, Orbán ikon
Szerinte az iszlám jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a civilizációra.

Kiemelt fotó: MTI / Kollányi Péter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.