Belföld

Gyurgyák: Orbán ezt a háborút elvesztette

Pedig minden csatát megnyert.

Az utolsó nyomtatott Heti Válaszban Gyurgyák János új, Európa alkonya? című könyvéről azt mondja, nem véletlen a kérdőjel. Azt akarta jelezni, mennyire nem értjük a kort, amelyben élünk. A digitalizáció, a globalizáció teljesen átalakítja a világot, senki nem ismeri pontosan a következményeket.

A politikusoknak már csak hivatásukból fakadóan is azt kell mondaniuk: tudják, merre van előre, de valójában ők is csak tapogatóznak és kísérletezgetnek.

Történészként őt főleg a világrendváltás civilizációs hatása érdekli, az, hogy ez a forradalom mennyire hat az emberi együttélésre, a gazdaságra, a demokráciára.

Egy vulkán tetején ülünk

Szerinte az EU saját csapdájába esett, mert minden a föderáció felé hajtaná, de ahhoz nincsenek meg az alapok. Néha úgy érzi,

egy vulkán tetején ülünk, föderációs és antiföderációs érveken őrlödünk, és észre se vesszük: a tűzhányó bármikor kitörhet, s mindent elveszíthetünk.

Elárulja, a kötet előszavában elsősorban nem azért bírálja Orbán Viktort, amit Brüsszelben tesz, hanem amit Budapesten. 

A szabadságot és az autokrácia minden formájának elutasítását ugyanis a legfontosabb európai értékeknek gondolom, s nem szeretem a centralizált berendezkedéseket. Veszélyes illúzió, hogy a rendszer gondnoka mindentudó.

Minden csatát megnyert, a háborút elvesztette

Azt nagy teljesítménynek tartja, hogy Orbán Viktor neve immár egy korszakot fog jelölni a történelemben, de magát a rendszerét nem tartja sikeresnek.

A miniszterelnök szerintem az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el. Mert ez a háború eredendően arról szólt, hogy lesz-e valaha nem gyűlölködő Magyarország.

Nincs benne sértettség. Bár egykor a Századvég főszerkesztőjeként  még stilizálhatta Orbán ’89-es, Nagy Imre újratemetésén mondott beszédét, most nem lenne a NER része. Elég neki a könyvkiadás és az, hogy néha elmondja véleményét a világról.

Katasztrófának tartja, hogy a jobboldalnak immár olyan szellemi vezérei vannak, mint Steve Bannon és Milo Yiannopoulos, hiszen a radikalizmus nem fér össze a konzervativizmussal, amelynek szerinte a magyar politikában nincs se jelene, se közeljövője, esélye csak szellemi értelemben van.

Orbán Viktor találkozott Steve Bannonnal
Egy órás kötetlen eszmecserét folytattak.
Milo Yiannopoulos: Soros ördög, Orbán ikon
Szerinte az iszlám jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a civilizációra.

Kiemelt fotó: MTI / Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik