Belföld

Egy élet munkáját vették el a 92 éves demens férfitől

nyugdijas(2)(430x286).jpg (nyugdíjas)
nyugdijas(2)(430x286).jpg (nyugdíjas)

Egy 30 éves nő azért férkőzött a már hanyatló egészségi állapotban lévő, 92 éves férfi bizalmába, hogy megszerezze a pénzét és az ingatlanát. A vádirat szerint a vádlott 2016 tavaszán ismerkedett meg az akkor 92 éves, időskori demenciában szenvedő sértettel. A nő ennek során megtudta, hogy a sértett egyedül él egy XX. kerületi ingatlanban, továbbá azt is, hogy havonta rendszeresen öregségi nyugellátásban részesül.

A vád szerint a nő elhatározta, hogy az időskori betegségben szenvedő, kiszolgáltatott helyzetben lévő férfi befolyásolhatóságát kihasználva, megszerzi tőle a fenti ingatlanon lévő tulajdoni hányadát, valamint a lehető legtöbb pénzét. A vádlott ennek érdekében a sértett bizalmába férkőzött, és a csalás szándékával elhitette vele, hogy ő csak a javát akarja, és minden, amit tesz, az ő érdekében történik.

Ilyen előzmények után, 2016. április 13-án a vádlott a sértettet elvitte egy ügyvédhez, akinek a sértettet valótlanul az élettársaként mutatta be, akiről hosszú ideje saját maga gondoskodik. A megtévesztés révén, ajándékozási szerződéssel végül megszerezte az időskorú sértett XX. kerületi ingatlanon lévő tulajdoni hányadát.

Az ajándékozási szerződés megkötését követően a vádlott és népes rokonsága egyből megkezdte az ingatlan birtokba vételét. Az osztott tulajdoni hányadú ingatlan másik tulajdonosa észlelte, hogy idegen személyek kívánnak beköltözni a sértetthez – aki kérdésére még a nevüket sem tudta neki megmondani -, és emiatt több incidens is volt a felek között.

Az időskorú sértett egészségi állapota időközben még rosszabbra fordult, ezért 2016 júniusában kórházba szállították, majd gondnokság alá helyezték. A sértett idén márciusában elhunyt.

Az ingatlan csalárd módon történő megszerzésén túlmenően, a vádlott még korábban – 2016. április-június között – arra is rávette a sértettet, hogy több különböző alkalommal, egy XX. kerületi bankfiókban összesen 290.000 forint összeget vegyen fel a bankszámlájáról – amelyre a nyugdíja érkezett -, mely összegeket ezután átadta a vádlottnak.

A nő 9.000.000 forint összegű kárt okozott az időskorú sértettnek. Az eljárás során az ügyben illetékes Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a sértett érdekei védelmében, valamint az ingatlan tovább értékesítésének megakadályozása céljából több intézkedést tett. Indítványozta, hogy a bíróság végzéssel rendelkezzen a büntetőeljárás megindulása tényének ingatlannyilvántartásban történő feljegyzéséről, valamint indítványozta a vádlott ingó-és ingatlan vagyonára irányuló zár alá vételt is, amit a bíróság szintén elrendelt.

Az ajándékozási szerződés érvénytelenségének megállapítása érdekében pedig még a sértett ideiglenes gondnoka indított a pert 2016 szeptemberében. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, és közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Fotó: illusztráció

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik