Bőven növekszik még a Mészáros-klán vagyona

Hamar Orbán Viktor barátja lesz az ország leggazdagabb embere.

Sikert sikerre halmoz Mészáros Lőrinc mára lényegében áttekinthetetlenné bonyolódott és hatalmasra duzzadt cégbirodalmában. Elég csak némely fontosabbnak tartott vállalkozásának tavalyi gazdálkodásáról írt cikkeink címét idetenni:

Ami csak a portfóliójába tartozik, többnyire messze ágazati átlag felett gyarapodott, akárhol klikkelünk a Mészáros-csoport mérlegbeszámolóiba, ez derül ki. A vergődő médiaiparban működő Mediaworks-öt például 2,4 milliárd veszteséggel vette át Mészáros, és egy év alatt 4,3 milliárd forint nyereségbe fordította, miközben megduplázta az árbevételét.

És a portfólió viharos tempóban gyarapszik. 2014-ben még egy tucat cég sem tartozott a Mészáros klán érdekeltségébe, 10 milliárd nyereséget sem hoztak össze egy év alatt. Azóta bőven száznál is több céget átölelő birodalommá terebélyesedett a cégháló. Szinte válogatás nélkül felszámolásból, másoktól meg-/el-/átvett vállalkozásokkal gyarapszik folyamatosan. A valaha úgy 11 állami milliárdból épített, majd bedőlt egerszalóki Saliris hotel és gyógyfürdő komplexum ugyanúgy a csoportban landolt, mint a német RWE-től megvett Mátrai Erőmű Zrt. vagy az Eximbank hitelével segített gigantikus tiszapüspöki izocukorgyártó. Utóbbit a 45 milliárdos, zöldmezős beruházás közben.

Mészáros a búzakeményítő-gyárának alapkőletételén. Fotó: MTI/Komka Péter

A kereszttulajdonlásokkal megbonyolított,  három, nem kizárólagos, de közvetve vagy közvetlenül többségi tulajdonában levő vállalata a tőzsdén is jegyzett.

Vagyis úgy sikerült lényegében minden nagyobb, fontosabb cégében nyereséget elérnie Orbán Viktor barátjának, hogy mozgalmas volt a tavalyi év, mert bevásárlásokkal is gyarapodott a csoport.

Nemrég pedig azt jelentették be, hogy az Opusnak átadja néhány, nevén levő cégének bizonyos tulajdonrészét (valamelyiknek a többségi pakettjét), így az út- és csatornaépítő-iparban mozgó Mészáros és Mészáros Kft., a vasútépítő R-Kord, a keményítőt gyártó Visonta Projekt Kft., vagy az energiaiparban virító Mátrai Erőmű és Status Power cégek a tőzsdén is jegyzett Opusé lesznek részben, cserébe pedig Mészáros úgy 70-90 milliárd forint értékű Opus-részvényeket kap. Óriásit kaszál ezen a gázszerelőből lett multimilliárdos.

Azt nemrég megbecsülte a G7, hogy Mészáros Lőrincnek és családjának csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedése 280-300 milliárd forintot ér. És erre jönnek még rá a többi vállalatok.

Így nem merészség azt mondani, hogy ha ilyen ütemben gyarapítja vagyonát Felcsút volt polgármestere, akkor a 320 milliárd forintos becsült vagyonnal az ország leggazdagabb emberének tartott Csányi Sándor OTP-vezért nemsokára lehagyja Orbán bizalmasa.

Már csak azért is, mert nemrég 280 milliárd forintra tette a napi.hu Mészáros vagyonát, amivel a második helyre ugrott fel a legmódosabb magyarok rangsorában. 2010-ben százmillió körüli vagyona lehetett, 2015-ben még 8,4 milliárdnál tartott, tavaly pedig 120 milliárdnál járhatott.

Mészáros Lőrinc már a második leggazdagabb magyar, 160 milliárddal növelte vagyonát
Három év alatt pedig a harmincszorosára gyarapodott a felcsúti sikerember vagyona.

A jövőbeni szerzeményeket nem számítva, a már a csoport kezében lévő cégekben is benne van a további növekedés: a tavaly októberben átadott tiszapüspöki izocukorgyárat  évi 530 ezer tonna kukorica feldolgozására méretezték, a Visonta Projekt heves megyei, 30 milliárdos beruházással készülő gyára pedig 250 ezer tonna búzát dolgoz majd fel.

A Búzakalász megérkezett Japánba

A Mészáros-klán egykori alapcégének, a felcsúti Búzakalász 66 Kft.-nek a teljesítményét is sikerült feljavítani a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest, ugyanis amellett, hogy 1,9 millió forintos nettó árbevételt generált, a 2016-os 17,5 millió forintos nyereséggel szemben tavaly már 188 millió forintos profitra tett szert. További érdekesség, hogy a többek között Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában álló, főként gabonakereskedelemmel foglalkozó cég 2017-ben már exportra is termelt, méghozzá Japánba, 18 millió forint értékben.