Belföld

Beer Miklós azt keresi, Jézus mit tenne helyében

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 01. 12:35

75 éves a „mi Ferenc pápánk”.

A Magyar Kurírnak az éppen ma 75. születésnapját ünneplő Beer Miklós azt mondja, nem volt könnyű az útja az Úristenhez. Talán azért, mert korán árva lett, de úgy véli, az válik igazi lelkipásztorrá, aki képes sorsközösséget vállalni a szenvedőkkel, aki maga is szenvedett már. Elárulja, kik voltak példaképei, mennyire fontosnak tartja, hogy a mostani fiataloknak is legyenek.

A Váci Egyházmegye élén eltöltött 15 évre visszatekintve hálát ad, hogy belülről, összefüggéseiben láthatta az egyház működését.

Azt is megköszönöm a Jóistennek, hogy megélhettem az Egyház dinamikus, sokszor drámai alakulását, küzdelmét, érlelődését. (…) Úgy érzem, hogy napjainkban az Egyház élete megújul, csodálatos pezsgés tapasztalható mindenütt. Szinte kézzel fogható a Szentlélek Úristen vezetése. (…) Újra felfedezzük belső kincseinket, melyek kiemelnek bennünket a klerikális szemléletből.

Mélyen megrázza, ha bántják, de általában hamar túlteszi magát rajta, püspöki élete nagy öröme, hogy most szolgálhat.

Rétság, 2016. október 30.
Beer Miklós váci megyés püspök beszédet mond Mindszenty József bíboros-hercegprímás és az 1956 utáni megtorlás során kivégzett Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművének, a világ első köztéri szárnyas oltárának a felavatásán és felszentelésén a Nógrád megyei Rétságon 2016. október 30-án. Az emlékművet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából készítette Babusa János szobrászművész.
MTI Fotó: Marjai János

A „mi Ferenc pápánknak” tartott püspök Ferenc pápát többször is idézi, azt mondja, újra meg kell találni a valódi hitet. Azért áll az  elesettek mellé, mert ezt diktálja a lelkiismerete, nem mérlegeli, dicséretet vagy bántást kap-e ezért.

Amit én gyerekként megéltem, az is arra ösztönzött, hogy oda kell állnom a kicsik, az elesettek mellé. (…) Azt keresem, hogy Jézus mit tenne a helyemben.

Nem azt kell mondani, amit az emberek hallani szeretnének, mert Isten a mérce, nem a pillanatnyi előnyök.

Csévharaszt, 2017. június 25.
Beer Miklós váci megyés püspök egy kocsmából kialakított kápolna felszentelésén Csévharaszton, a Váci Egyházmegyei Találkozón 2017. június 24-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Beer Miklós: Isten nem egy forgalomirányító
„Hiteles vallás nem engedheti meg az erőszakot, a gyilkolást.”

Fel kell melegíteni a kihűlt szíveket

Böjte Csabával együtt vallja, hogy nem azon kell keseregni, milyen a világ, hanem mindenkinek meg kell tennie a saját környezetében azt, ami rajta áll.

Nem tudom, meddig leszek még megyéspüspök, de addig is „ültetem a fákat”. Úgy dolgozz, mintha örökké itt lennél a földön, és úgy imádkozz, mintha a következő perced lenne az utolsó.

Bizakodó az egyház jövőjét illetően, örül annak, hogy nyitni tudtak a protestánsok felé.

És ha feléjük nyitni tudtunk, miért lenne ez másként a más vallású és a hitetlen emberek esetében?

Hisz abban, hogy a jövő egyháza a béke eszközévé válhat.

Ahogyan Ferenc pápa mindig mondja, ki kell lépnünk a megszokottságaink fala mögül. Meg kell szólítanunk a körülöttünk élő embereket. Fel kell melegítenünk a kihűlt szíveket, az emberi kapcsolatokat pedig élettel kell megtöltenünk.

Személyes terveiről azt mondja, most volt az érettségi találkozója,  már minden osztálytársa nyugdíjas és ő is várja ezt az időszakot, hogy pótoljon egy-két elmulasztott találkozást, elolvassa azokat a könyveket, amelyeket eddig nem tudott.

De legfőképpen készülök az Úristennel való nagy találkozásra.

Csévharaszt, 2017. június 25.
Beer Miklós váci megyés püspök a csévharaszti plébánia közösségi házának avatásán a Váci Egyházmegyei Találkozón 2017. június 24-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Beer Miklós: Meggyőződésem, hogy a jövőben is keresztény marad Európa
A váci püspök szerint Európában ismét itt az ideje az összefogásnak.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.