Belföld

Lepattintották a hatóságok a Márki-Zayt feljelentő aktivistát

Szabó Bálint egy évtizedes ügy miatt szállt rá a februárban megválasztott polgármesterre.

Elutasították a hatóságok azt a feljelentést, amelyet egy sok éve húzódó ügy kapcsán tett egy politikai aktivista, Szabó Bálint Hódmezővásárhely februárban megválasztott polgármestere, Márki-Zay Péter ellen – írja az Átlátszó.

Az ügy előzménye, hogy 2006-ban az akkor Lázár János vezette hódmezővásárhelyi közgyűlés arról döntött, hogy PPP-konstrukcióban építtet sportcsarnokot a helyi Kendi család érdekeltségébe tartozó K’Art Építész Stúdió Kft-vel. A megállapodás szerint az önkormányzat 15 évig bérleti és szolgáltatási díjat fizetett volna a kft-nek, azután pedig a város tulajdonába került volna a sportcsarnok.

A 700 milliós beruházással elkészült létesítményt 2008-ban át is adták, majd a 2010-ben hatalomra jutott Orbán-kormány kitűzte, hogy nekilát az előző ciklusok alatt kötött PPP-szerződések felmondásának, mert azok szerinte túlárazottak. Ezt az irányt követte a hódmezővásárhelyi önkormányzat is, és feljelentést tettek, azt állítva, hogy a magánberuházó 174 millió forinttal többet számlázott.

Ám a pereket három fórumon is elbukta a város, a Kúria szerint minden a szerződés szerint történt, egyedül Hódmezővásárhely sértett jogot azzal, hogy 2010 novemberétől nem fizette meg a szolgáltatási díjat, és 2011 decemberéig 123 millió forint tartozása keletkezett. Az ügy azonban ezzel nem zárult le, 2013-ban a K’Art Építész Stúdió Kft-t megvette a CIB Banktól az állam, mert nem tudta fizetni a hiteleit, majd a csarnokot átadta a városnak. Ugyanebben az évben a Kendi család másik cége, a K’Art Zrt. csődbe ment.

Ezek után bukkant fel Szabó Bálint, aki állítása szerint azért küzdött, hogy a K’Art alvállalkozói megkapják a jussukat, arról beszélt, hogy országszerte 60 károsult 800 millió forintra vár a cégtől. Lázár János is többször fogadta őt és az alvállalkozókat. Szabó a K’Art felszámolói ellen feljelentést is tett, az ügyészség pedig vádat emelt.

Az ügyet az időközi hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt rántotta elő újból Szabó, azt híresztelve, hogy a korábban jobbikos képviselőként indult Kendi Imre összejátszott Márki-Zay Péterrel. Újabb feljelentést tett, mivel szerinte Márki-Zay Péter nem volt hajlandó megválaszolni, hogy kapott-e kampánytámogatást a K’Artból csődbűncselekménnyel összefüggően származó pénzből.

A feljelentést a rendőrség az Állami Számvevőszékhez továbbította, az viszont elutasította a beadványt. A NAV is arra jutott, hogy nem merült fel a hatáskörébe tartozó bűncselekmény gyanúja. Ám míg 2013-ban a hódmezővásárhelyi közgyűlés még úgy gondolta, hogy az ügyben csak a követelést megvásároló állam illetékes, most mégis az önkormányzat vizsgálja, mi történhetett, Szabó Bálint javaslatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik