Mutyigyanú: sátrat vert egy jogász a Fő utcán

Nemsokára pedig ő és a hódmezővásárhelyi botrány károsultjai le is zárhatják az utat, ezzel megbénítva Budapestet. Lázár, Jobbik, gyanús csődeljárás, harmincmillióval betömött szájak, elfüstölt százmilliók, ököllel fenyegetés és kergetőzés – szaftos sztori Hódmezővásárhelytől a minisztérium portájáig.

Másfél személyes sátor áll a forgalmas első kerületi Fő utca eleve szűk járdáján, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben. A sátor mellett Szabó Bálint ügyvéd transzparenseket gyárt, mögötte érkeznek „hajléktalan segítői”, hogy jelenlétükkel erősítsék a sajtótájékoztató üzenetét. „A kollégák befogadtak és megmutatják, hogyan kell az utcán élni”, mesél Szabó, aki addig marad a Minisztérium előtt, amíg ki nem jön Seszták Miklós miniszter úr és nem tárgyal vele, vagy a hódmezővásárhelyi K-Art-botrány károsultjaival.

Szabó Bálint (Szabó Bálint) Fotók: Neményi Márton

A szövevényes történet évekre nyúlik vissza. A legújabb fejlemény, hogy 2014 augusztusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) százmilliót fizetett ki Kendi Imre hódmezővásárhelyi jobbikosnak (neki 50, feleségének és testvérének 25-25). Ennyibe került a Kendiék cégcsoportjának, a K-Art gazdasági társaságnak, pontosabban egy üzletrészének átruházása. Ez a cég végzett el egy nagy vásárhelyi PPP-beruházást, a Balogh Imsi Sportcsarnok megépítését és üzemeltetését még Lázár polgármestersége idején. 5 nappal azután, hogy a százmillió megérkezett Kendiék számlájára, a családfő bejelentette, hogy indul az önkormányzati választáson; a mandátumot megkapta, majd ismeretlen okokból lemondott róla és nem ült be a testületbe. A Kendi-féle cégcsoport három vállalatból állt, az egyiket tehát megkapta a minisztérium, a másik kettőt csődeljárásba vitte.

Szabó Bálint (Szabó Bálint)

Országszerte 60 károsult vár 800 millióra a K-Arttól, többségük, úgy néz ki, hiába. Eközben a minisztérium által megbízott jogász, Győrfi-Tóth Péter megüzente a megvásárolandó céget kezelő felszámolóknak: az állam hajlandó plusz harmincmilliót fizetni a százon felül, ha ők elintézik, hogy ezzel – azaz a nekik járó nagyjából 150 millió töredékével – megelégedjenek a ki nem fizetett festők, burkolók és a többi vállalkozó. Legalábbis ezt állítja Szabó Bálint, a kezében egy erről szóló levéllel, amelyben tételesen szerepel a felek nevei és az összegek. A K-Art belement, azaz az NFM úgy vette meg a stadiont kivitelező és üzemeltető céget száz plusz harminc millióért, hogy részükről a tartozást ezzel le is tudták. Szabó Bálint úgy tudja, a NAV már vizsgálódik, Kendiék családi vagyonát pedig zár alá helyezhetik, ha még nem tették meg.

Szabó Bálint (Szabó Bálint)

Szabó egyébként régóta küzd Kendiékkel: mióta elvállalta a károsultak védelmét, beállított egy sajtótájékoztatóra, megkereste a NAV-ot és Kendi feleségét is, amely után a küzdelem majdnem egészen konkrét lett, a jogásznak és a politikus szabályos Benny Hill-es kergetőzésbe kezdtek a cég székhelye körül. Eddig mindenki mindent tagadott, a Szabó által emlegetett bizonyítékok ellenére nem mozdult az ügy, a minisztérium szerint teljesen tiszta volt az üzlet. A jogász most Seszták NHM-vezértől várja a választ a fenti harmincmilliós kérdésre, ezek szerint ugyanis a minisztérium keze is benne van a mutyiban. A sátras, hajléktalankarral nyomatékosított drámai performansz után bement tehát a szemközti intézménybe, ahol miniszter ugyan nem várta, de sajtófönök igen. Szabó és Lenkei Mirtill között hrabali (és egy kicsit kafkai) párbeszéd bontakozott ki, amit, mivel rögzíteni tilos volt, emlékezetből idézünk.

Szabó Bálint (Szabó Bálint)

-A miniszter úr bent van?
-Nincs.
-Várható esetleg valamikor?
-Nem?
-Holnap?
-Nem.
-A héten akkor egyáltalán nem? Dolgozik ő egyébként?
-…
-…
-Azt tudom mondani, hogy írásban keresse meg a minisztériumot és válaszolunk.
-Megtörtént, nem jött válasz.
-Jó, akkor a holnapi napot követően keresse meg és válaszolunk. A jogi képviselőt tessék keresni.
-De hát éppen ő az, aki kvázi megfenyegette a vállalkozókat, hogy be kell érniük ezzel a harmincmillióval.
-Ezt ön mondja. De jó, akkor küldje el nekünk is.
-Ezt a dokumentumok mondják itt a kezemben. Nagyon szívesen itt hagyom.
-Én ezzel nem tudok mit kezdeni. De most ne menjünk bele a részletekbe, mert nem vezet sehova.
-Ezek önöknek részletek, hatvan embernek meg a megélhetése.
-…
-…

Szabó Bálint (Szabó Bálint)

Szabó végül kiment, hogy beköltözzön a sátorba. Azt mondta, másnap estig vár, aztán leül a portán és nem mozdul. Ha ez sem működik, mozgósítja a károsultakat és – „a budapestiektől előre is elnézést” – de lezárják a Fő utcát, azaz az első kerület utolsó rakparthoz közeli még többé-kevésbé működő útját.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

"Depiction of woman with the effects of chemotherapy for cancer, eyes closed, relaxing in the grass."
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.