Belföld

Visszahívta mandátumából Dúró Dórát a Jobbik

A Jobbik Országos Elnöksége visszahívta országgyűlési képviselői tisztségéből Dúró Dórát – írta szerdai közleményében a párt.

Amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk, kedden a Jobbik parlamenti frakciója kizárta soraiból a politikust. Dúró Dóra Toroczkai László elnökké választását támogatta a Jobbik május 12-i tisztújításán, ahol ő maga elnökhelyettes-jelölt volt. A kongresszuson azonban Sneider Tamást választották elnökké, Toroczkai pedig a pártot bírálta és platformot alapított. A platformhoz a Jobbik országgyűlési képviselői közül egyedül Dúró csatlakozott.

Az elnökség szerint a platformalapítás alapszabályba ütközik, ezért fegyelmi eljárást kezdeményeztek Toroczkai ellen. Mirkóczki pedig kedden azt mondta: bizalmi válság alakult ki Dúró Dórával szemben, ezért döntöttek a frakcióból való kizárása mellett.

A parlamenti képviselőcsoport kérte fel a párt elnökségét, hogy döntsön Dúró mandátumáról, arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés megalakulásának napján minden jobbikos képviselő letette külön esküjét a Szent Koronára, amely szerint ha az elnökség kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válnak a mandátumra, úgy azt azonnal visszaadják.

Kedden Dúró Dóra a Facebookon azt írta, hogy kész visszalépni.

Tudom, hogy sokan azt gondolják, hogy félek akár kilépni a politika világából, de ez nem így van: sok csalódás után az elmúlt hónapokban már többször közeli realitássá vált számomra, hogy mással foglalkozzak, és el is kezdtem például intenzíven angolt tanulni, felsőfokú nyelvvizsgára készülve, hogy készen álljak egy civil életre, három gyermek édesanyjaként is.

Kiemelt kép: 24.hu/Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik