Belföld
Medúza (Array)

Sürgősen rá kellene szoknunk a medúzahúsra

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 05. 29. 11:11

Medúzaevésre biztatják tengerkutatók az európaiakat, hogy meggátolják a tengeri csalánozó további elszaporodását.
Korábban a témában:

A német szövetségi kormány hivatalos portálján hétfőn megjelent tudományos javaslattal a medúzák számának folyamatos növekedésére kínálnak megoldást: tegyék ízletessé a medúzahúst, így a többlet megevésével a túlszaporodás problémája is megoldódna.

A tengervíz hőmérsékletének emelkedése, az óceánok elsavasodása és a túlhalászat kedvező körülményeket teremtett a medúzák elszaporodására. A túlnépesedés oda vezetett, hogy a csalánozók haltelepeket tettek tönkre az európai partok mentén, tengeri erőművek hűtőrendszere is állt már le miattuk. Európai, izraeli és kínai kutatóintézetek egy konzorciuma dolgozott azon, hogy kidolgozza, hogyan hasznosítható a medúza.

Jamileh Javidpour biológus javasolta, hogy kínáljanak medúzahúst az európaiak étkezéseihez.

A nem túl távoli jövőben kilencmilliárdan leszünk, új élelmiszereket kell találnunk. A medúza már szerves része a kelet-ázsiai konyhának. Most azt kutatjuk, hogy tehetjük kívánatossá az európai fogyasztók számára

– idézte a szakembert a cikk.

A kutatók egy olasz sztárséffel működnek együtt, aki medúzareceptekből állít össze szakácskönyvet. A csalánozó másfajta felhasználási módjait is kutatják, dolgoznak azon, hogyan lehet biológiai szűrőt készíteni a nyálkájából, amelyet szennyvíztisztítók hasznosíthatnának, többek között így is csökkentve a mikroműanyag-hulladék tengerbe jutását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.