Gazdaság
Mátészalka, 2015. február 9.
Az emberi méltóság menete elnevezésû demonstráció résztvevõi Mátészalkán, a járási hivatal épülete elõtt rendezett gyûlésen 2015. február 9-én. A Közmunkás Szakszervezet tüntetésének résztvevõi Gyõrtelekrõl Kocsordon át vonultak a szatmári városba. A demonstrálók „a szegényeket sújtó politika megszüntetését, a vidék leszakadásának megállítását, a közmunkások helyzetének javítását, egy igazságos, szolidáris, szabad Magyarország létrehozását”, valamint a minimálbér emelését és a közszféra dolgozóinak 5 százalékos béremelését követelték.
MTI Fotó: Balázs Attila

79 ezer betöltetlen munkahely volt április végén

24.hu
24.hu

2018. 05. 28. 12:09

Korábban a témában:

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, áprilisi adatai szerint 257,9 ezer nyilvántartott álláskereső szerepelt regiszterükben, ezen belül is kicsivel többen voltak a nők, mint a férfiak. Ez mintegy 50 ezer fős csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Így 2017 áprilisához képest az álláskeresők száma 15,4 százalékkal csökkent. Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, bár a 2017-es és 2018-as év első hónapjaiban ezt egy nagyon enyhe emelkedés töri meg, jegyezték meg.

  • Általános iskolai végzettséggel 114 ezren,
  • középfokú végzettséggel 130 ezren,
  • felsőfokú végzettséggel pedig mindössze 14 ezren voltak a regisztrált álláskeresők között.

A csaknem 258 ezer álláskereső közül csak bő 140 ezren kaptak valamilyen pénzbeli ellátását az államtól.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számánál (73,9 ezer fő) 10,2 százalékos csökkenést állapíthattak meg az egy évvel korábbi létszámhoz képest.

Betöltetlen álláshelyek

2018. áprilisban a foglalkoztatók összesen 39,5 ezer üres álláshelyet jelentettek be az, melynek 52,6 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a főváros területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 29,6 százalékát.

Összességében 2018. áprilisban 142,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a  zárónapon 78,6 ezer maradt üres, betöltetlen.Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 20,8 ezer volt, melynek 59,6 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Hajdú-Bihar megye rendelkezett.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.