Belföld

Nem ült rajta sokat a kormány, itt az alaptörvény-módosítás

Kedden délután – a változtatásokhoz szükséges kétharmados többség birtokában – benyújtotta a kormány az Alaptörvény hetedik módosítását.

Ebben rögzítették, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák. A véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével. Továbbá az állam jogi védelemben részesíti az otthont, annak nyugalma megóvása érdekében. A módosításból kiolvasható tehát, hogy az otthon védelemére hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot.

A módosításban az is szerepel, hogy

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Emellett nem jogosult menedékjogra az a nem magyar állampolgár, aki Magyarország területére olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve. Márpedig a szomszédos országok mind ilyennek számítanak a kormány megítélése szerint.

Rögzítették azt is, hogy a rendőrség is részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában.

Bekerülhetnek az alaptörvénybe az új közigazgatási bíróságok, emellett útmutatást is adnak a bíróságoknak a jogértelmezéshez, miszerint „a jogszabályok céljának megállapítása során elsősorban a jogszabály preambulumát, illetve a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslat indokolását kell figyelembe venni”.

A kormány beterjesztette a Stop Sorosnak nevezett törvénycsomag szigorítását is, amelynek tartalmát már hétfőn ismertette a Fidesz, ennek lényege, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekményé válik, és 5-90 napos elzárással lesz büntethető. Ha viszont valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt vagy többeknek nyújt segítséget, továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi, akkor egy év szabadságvesztéssel büntethetik.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik