Belföld
Fotó: Bielik István / 24.hu

Kiengedik a kórházból a letépett karú 20 éves fiút

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 05. 25. 19:09

Pár napon belül kiengedik a kórházból azt a 20 éves fiút, akinek letépte a karját egy bálázógép a Sajókazai Hulladékkezelőben – ezt a fiú nevelőanyja árulta el a 24.hu-nak. Az asszony szerint Tamás már jobban van, de nagyon hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy lelkileg is túl tudja tenni magát a tragédián.

A hétvégét még biztosan a kórházban tölti. Azt mondták az orvosok, hogy hétvégére bent tartják megfigyelésre, de ha minden jól alakul, akkor a jövő hét elején már kiengedik. Jelenleg rehabilitációs kezelésekre, és különböző tornákra jár. A hangulata szerencsére jobb már valamivel. Úgy látom, hogy kezdi elfogadni, hogy elvesztette a karját. De szerintem hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy lelkileg is túltegye magát a dolgokon

– mondta lapunknak a fiú nevelőanyja.

A fiú testvére szerint Tamás annak köszönheti az életét, hogy az utolsó pillanatban odarohant egy kollégája és megnyomta a vészleállító gombot. Azt mondja, ha ő nincs, akkor a testvére már nem is él.

Tamás azt mondta, hogy rossz volt a munkásruháján lévő gomb, elkapta a gép, majd berántotta a kezét. Azt mondta, hogy egy targoncás mentette meg az életét. Odarohant, megnyomta a vész gombot, így leállt a gép. Ha ő nincs, akkor a testvérem már nem él, mert teljesen bedarálta volna a gép

Más források szerint viszont Tamás egy bottal is belepiszkált a bálázógépbe mielőtt bedarálta volna a kezét a munkagép. Szerettei és a fiú ügyvédje, Lichy József szerint viszont egyértelmű, hogy hibázott a munkáltató. Ők ugyanis úgy tudják, hogy hiányzott a bálázógépről az a védőrács, aminek ilyen esetben le kellett volna állítania a szerkezetet.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ennek a védőrácsnak az a rendeltetése, hogy ha a dolgozó azt elmozdítja vagy felemeli, akkor az önmagától leáll. Tehát, ha szabaddá válik a veszélyes zóna, azaz a benyúlás lehetősége, akkor a gép automatikusan megáll. Ez munkavédelmi szempontból kötelező. Itt nem az a lényeg, hogy a dolgozó bele akar-e nyúlni a gépbe vagy nem, mert nem a dolgozóra van bízva az, hogy leesik-e a keze vagy sem. Nem is történhet ilyen. Tehát gyártástechnológiailag ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy működés közben bárki is belenyúljon a gépbe.

– mondta Lichy József.

Az ügyvéd szerint egy fémből lévő védőfedélnek is lennie kellett volna a bálázógépen, de állítólag az is hiányzott. Az ügyvéd szerint a rendőrség leszalagozta a gépet. Azaz senki nem nyúlhat hozzá addig, amíg a nyomozás tart.

Továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Szakértőkkel és a Munkaügyi Felügyelőség szakembereivel vizsgáljuk a gép műszaki állapotát, hogy kiderítsük ki vagy kik a felelősök a történtekért

– mondta Dobi Tamás, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.