Belföld

Kiengedik a kórházból a letépett karú 20 éves fiút

Pár napon belül kiengedik a kórházból azt a 20 éves fiút, akinek letépte a karját egy bálázógép a Sajókazai Hulladékkezelőben – ezt a fiú nevelőanyja árulta el a 24.hu-nak. Az asszony szerint Tamás már jobban van, de nagyon hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy lelkileg is túl tudja tenni magát a tragédián.

A hétvégét még biztosan a kórházban tölti. Azt mondták az orvosok, hogy hétvégére bent tartják megfigyelésre, de ha minden jól alakul, akkor a jövő hét elején már kiengedik. Jelenleg rehabilitációs kezelésekre, és különböző tornákra jár. A hangulata szerencsére jobb már valamivel. Úgy látom, hogy kezdi elfogadni, hogy elvesztette a karját. De szerintem hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy lelkileg is túltegye magát a dolgokon

– mondta lapunknak a fiú nevelőanyja.

A fiú testvére szerint Tamás annak köszönheti az életét, hogy az utolsó pillanatban odarohant egy kollégája és megnyomta a vészleállító gombot. Azt mondja, ha ő nincs, akkor a testvére már nem is él.

Tamás azt mondta, hogy rossz volt a munkásruháján lévő gomb, elkapta a gép, majd berántotta a kezét. Azt mondta, hogy egy targoncás mentette meg az életét. Odarohant, megnyomta a vész gombot, így leállt a gép. Ha ő nincs, akkor a testvérem már nem él, mert teljesen bedarálta volna a gép

Más források szerint viszont Tamás egy bottal is belepiszkált a bálázógépbe mielőtt bedarálta volna a kezét a munkagép. Szerettei és a fiú ügyvédje, Lichy József szerint viszont egyértelmű, hogy hibázott a munkáltató. Ők ugyanis úgy tudják, hogy hiányzott a bálázógépről az a védőrács, aminek ilyen esetben le kellett volna állítania a szerkezetet.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ennek a védőrácsnak az a rendeltetése, hogy ha a dolgozó azt elmozdítja vagy felemeli, akkor az önmagától leáll. Tehát, ha szabaddá válik a veszélyes zóna, azaz a benyúlás lehetősége, akkor a gép automatikusan megáll. Ez munkavédelmi szempontból kötelező. Itt nem az a lényeg, hogy a dolgozó bele akar-e nyúlni a gépbe vagy nem, mert nem a dolgozóra van bízva az, hogy leesik-e a keze vagy sem. Nem is történhet ilyen. Tehát gyártástechnológiailag ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy működés közben bárki is belenyúljon a gépbe.

– mondta Lichy József.

Az ügyvéd szerint egy fémből lévő védőfedélnek is lennie kellett volna a bálázógépen, de állítólag az is hiányzott. Az ügyvéd szerint a rendőrség leszalagozta a gépet. Azaz senki nem nyúlhat hozzá addig, amíg a nyomozás tart.

Továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Szakértőkkel és a Munkaügyi Felügyelőség szakembereivel vizsgáljuk a gép műszaki állapotát, hogy kiderítsük ki vagy kik a felelősök a történtekért

– mondta Dobi Tamás, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik