Belföld

Megállapodtak: nem kell ápolói munkát végezniük a mentősofőröknek

Enélkül is megkaphatják a magasabb bért.

Anélkül is meg fogják kapni a magasabb fizetést a magukat önköltséggel továbbképző mentősofőrök, hogy havonta 12 órás ápolói ügyeletre kényszerülnének. Erről az Országos Mentőszolgálat és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége állapodott meg a Zoom.hu értesülése szerint. A többletmunka önkéntes alapú lesz.

A 24.hu-n egy hete írtunk arról, hogy az egyre súlyosbodó szakemberhiányt a mentőgépkocsi-vezetők átképzésével orvosolná a mentőszolgálat. A sofőröknek azt mondták: ha önköltségen megszerzik az ápoló-szakápoló OKJ-s végzettséget, magasabb fizetési kategóriába sorolják őket, de megtarthatják korábbi munkakörüket. Kiderült azonban, hogy ez csak akkor lehetséges, ha gépkocsivezető helyett mentőtechnikusként alkalmazzák őket, ebben az esetben viszont kikötnék, hogy havonta legalább egy alkalommal, 12 órás műszakban ápolói feladatokat kell ellátniuk.

Sofőröket kényszerítene ápolói munkára a mentőszolgálat
A nyilvántartásokban így egy embert két rubrikában, a mentőautó-vezetők és a mentőápolók között is fel lehetne tüntetni.

A keddi megegyezés után a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azt is közölte, hogy a munkáltató szándéka szerint azt a mentőgépkocsi-vezetőt, aki nem szeretne mentőtechnikus munkakörbe kerülni, de a mentőszolgálat korábban már magasabb fizetési osztályba sorolta, visszasorolják a magasabb fizetési osztályhoz tartozó illetménye változatlanul hagyása mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik