Belföld

Több mint százmilliót sikkasztott el egy játékfüggő ügyvéd az ügyfeleitől

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség ügyvédi visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy kecskeméti ügyvéd ellen, aki 2015 és 2017 augusztusa között, hivatásbeli kötelességeit megszegve 15 ügyfelétől elsikkasztott több mint 114 millió forintot.

Az ügyvéd 2015 és 2017 augusztusa közötti két évben többször ingatlanok adásvételénél és tehermentesítésénél működött közre okiratszerkesztő és letétkezelő ügyvédként. Ez idő alatt az ügyvéd 15 ügyfél esetében az általuk átutalt, befizetett pénzösszegeket nem a megbeszélt célra fordította, hanem elsikkasztotta.

Az ügyvéd e sikkasztásokkal rendszeres haszonszerzés céljából megszegte a hivatásából folyó kötelességeit és ügyfeleinek jogtalan hátrányt okozott. A legkisebb elsikkasztott pénzösszeg 250.000, míg a legnagyobb 25 millió forint volt. A sikkasztásokkal az ügyfeleknek összesen több mint 114 millió forint kárt okozott. Öt ügyfél esetében a vádlott a kárt megtérítette, a többi sértett kérte az okozott kár megtérítését.

Az ügyvéd a sikkasztás útján szerzett összegeket szerencsejátékra költötte. 2017 augusztusában a vádlott már a felesége kecskeméti lakását is el akarta zálogosítani, ezért felesége aláírását egy jelzálogjogot alapító okiratra aláhamisította, majd a hamis okiratot benyújtotta az illetékes járási hivatalhoz. A feleség bejelentése alapján azonban sikerült megakadályozni, hogy a lakás is odavesszen.

A vádemeléssel érintett ügyvéd kamarai tagsága 2017. augusztus végén a kérésére meg lett szüntetve, és az ügyvédi névjegyzékből is törölve lett.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat az ügyészség 15 rendbeli ügyvédi visszaélés bűntettével, 15 rendbeli, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik