Belföld

Áder bocsánatot kért a megtámadott egyházi vezetőktől

Hiába várta ugyanis, hogy mások megtegyék.

Áder János ellátogatott a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatalába, ahol a református vezetőket ért atrocitás miatt személyesen kért elnézést.

Az államfő emlékeztetett rá, hogy már harmadszor kell hasonló ügyben a nyilvánossághoz fordulnia. 

2012 júniusában, amikor Schweitzer József nyugalmazott főrabbit érte atrocitás az utcán, majd négy éve, amikor Pásztor Istvánt, a vajdasági magyarok elnökét támadták meg, most pedig az egy hete a Parlament előtt történtek miatt.

Egyházi vezetőkre támadtak a tüntetők
Három református egyházvezetőt a rendőrök menekítettek ki az Országgyűlés alakuló ülése után.

A köztársasági elnök tudatta, a reformátusok vezetőit ő hívta meg az Országgyűlés alakuló ülésére, és

mindhárman nagy alázattal szolgálják a békességet, hirdetik az egymás iránti tiszteletet és a szeretet törvényét. 
A Parlament épületéből kilépve azonban azt kellett tapasztalniuk, hogy vannak, akik csak a gyűlöletkeltés, a rombolás, az erőszak törvényét ismerik.
Ők hárman, akik egyházi vezetőként mindent megtesznek az itthoni és határon túli közösségeink lelki egészségéért és boldogulásáért, most megdöbbenve tapasztalták, hogy a tüntetők közül jó néhányan emberi mivoltukból kivetkőzve aljasul gyalázzák őket.
Nincs az a sérelem, amely igazolhatná, hogy Magyarországon becsületes, jó szándékú embereket, nagyra becsült vallási vezetőket, egy tisztességben megőszült tudóst, egy öt gyermekes édesapát ilyen méltatlan támadás érjen. 
Akik nem ismerve se Istent, se embert, csak üvöltözni, gyalázkodni képesek, sötét erőknek engedik át önmagukat. 
A véleménynyilvánítás szabadsága Alaptörvényben biztosított alapvető jog, amely mindenkit megillet.
De ennek a szabadságnak minden demokráciában világos határa van. 
Ez a határ ott húzódik, ahol a kinyilvánított vélemény durva agresszióban, fenyegetésben ölt testet, sérti a másik személyes szabadságát, emberi méltóságát.

Az államfő szerint május 8-án a Kossuth téren sokan lépték át ezt a határt. Áder János visszaidézte, hogy a Schweitzer József elleni atrocitásnál azt mondta:

Nem elég tiltakoznunk, nincs más választásunk: mások mocskát nekünk kell eltakarítanunk.

2014-ben pedig:

Nem fordíthatjuk el tekintetünket, ha bárkit vallása, társadalmi hovatartozása, nemzetisége, politikai meggyőződése vagy véleménye miatt bántalmaznak. (…) Minden ilyen esetben félre kell tenni a politikai haszonlesést, ravaszkodást, méricskélést, egyetlen erkölcsös cselekedet lehetséges: minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve, egy emberként állunk azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak és megsértettek.

Egy hetet várt erre a megnyilatkozásra, hiába. Ezért a magukról megfeledkezett, önmagukból kifordult tüntetők és az eddig hallgatásba burkolózó politikusok helyett ő maga követte meg Huszár Pált, Szenn Pétert és Gér Andrást.

Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik