Belföld

Egyházi vezetőkre támadtak a tüntetők

Három református egyházvezetőt a rendőrök menekítettek ki az Országgyűlés alakuló ülése után.

A reformatus.hu szerint kedden a Parlamentből távozó Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét, és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát fenyegették, leköpték a tüntetők.

Az egyházi portálnak a 76 éves egyetemi tanár, műfordító Huszár Pál később azt mondta, megviselték a történtek.

Először is hálás vagyok Istennek, hogy ép bőrrel megúsztuk. Közeledem a nyolcvan év felé, de még nem fordult elő soha, hogy készenléti rendőrök menekítsenek ki egy épületből. (…) A gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek. Hála Istennek mellettem volt két fiatalember, Szenn Péter püspök úr, és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtunk mind a hárman, és vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk.

Huszár Pál szerint a tüntetők, mintha proválni akarták volna a rendőröket, akik végig higgadtak maradtak, amit köszön nekik. Sajnálja a történteket, hiszen tüntetők úgy zúdították rá az ocsmányságokat, hogy nem is tudták, kik ők.

Gér András hiába magyarázta, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A zsinati tanácsos szerint Szenn Péter bocskaija is  irritált néhány tüntetőt, akik többször megköpdösték őket. Az inzultus végül úgy zárult, hogy Bogárdi Szabó István püspök taxival eléjük ment és rendőri biztosítás mellett elhagyhatták a helyszínt.

Szolid őrjöngésbe csapott át a tüntetés a Parlament előtt
A kedd délutáni demonstráció egy percbe sűrítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik