Belföld

Bejelentette lemondását Kósa Lajos bizalmasa

A 24.hu információi szerint a hétvégén

a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség vezetői előtt váratlanul bejelentette lemondását Orendi Mihály.

A Kósa Lajos elnökletével működő sportszövetségben az elmúlt években Orendi töltötte be az ügyvezető igazgatói posztot. Az igazgató távozása a pénteki közgyűlésen válik hivatalossá. Orendi a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is, korábban ő vezette a debreceni sportközpontot. Orendi a mai napig üzlettársa annak csengeri nőnek, akit egy 1300 milliárdos csalás gyanújával indult magyar nyomozás miatt Svájcban tartóztatott le a helyi rendőrség.

Szabó Gáborné 2013-ban Kósa Lajost bízta meg, hogy 4,3 milliárd euró (1300 milliárd forint) értékben vásároljon magyar államkötvényeket, és helyezze el azokat egy befektetési számlán. A fideszes politikus hosszú ideig ápolt jó viszonyt a hatalmas örökséggel kecsegtető nővel, de Kósa bizalmasai is szoros üzleti kapcsolatot alakítottak ki vele. Orendi és Fiák István ügyvéd is tulajdonosok lettek az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ben, amelynek irányítását a csengeri nőre bízták.

A korcsolyaszövetség az egyik legnagyobb hazai sportcélú ingatlan megépítésére készül. A projekt levezénylésében kulcsszerep juthat a szervezet ügyvezetőjének, hiszen a tervpályázat győztesét is a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, egyben a bíráló bizottság elnöke, Kósa Lajos jelentette be. Tavaly év végén jelentették be, hogy Magyarország a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítésével beszállna az osztrákok mellé a 2026-os téli olimpia megrendezésébe. A fedett létesítmény helyszínét a Millenáris és a Kisstadion helyén, a Népstadion szomszédságában jelölték ki, és legalább 43 milliárd forintba kerül majd. Csak a tervezésére 2,3 milliárdot költenek.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik