Belföld
Budapest, 2015. december 19.
Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fõigazgató fõorvosa az intézetben tartott sajtótájékoztatón 2015. december 19-én. Bejelentették, hogy elõször hajtottak végre tüdõtranszplantációt Magyarországon, a mûtét sikeres volt. A hatórás mûtétet december 12-én végezték el, a beteg jól van. Egy 59 éves férfi volt a donor, az õ tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kásler: Józan ésszel is belátható, hogy célszerű a tízparancsolat szerint élni

24.hu
24.hu

2018. 05. 11. 14:44

Korábban a témában:

Egy orvos elvándorlása nem kizárólag pénzügyi kérdés, a körülmények változtak – mondta Kásler Miklós a Mandinernek adott interjúban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetője az orvos- és ápoló-elvándorlás kapcsán arról is beszélt, hogy ezt egy rendkívül komplex jelenségnek tartja, és rögtön meg is jegyezte, hogy az elvándorlás üteme jelentősen csökkent az elmúlt években.

Kásler szerint egy orvos elvándorlása nem kizárólag pénzügyi kérdés, hanem nagyon sok összetevője van, például a viszonyulása a betegeihez, a magyar társadalomhoz és a hazájához.

Budapest, 2018. március 15.
Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, miután átvette a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől (b) a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Parlament kupolacsarnokában 2018. március 15-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j).
MTI Fotó: Illyés Tibor
Kásler Miklóst az orvoslobbi ellen vetné be Orbán
Lehet, hogy viccesnek tűnnek az új miniszter kijelentései, de az orvostársadalom legfelső rétegét belülről ismeri, és Orbánnak pont ilyen emberre volt szüksége, ezért választotta.

Az új emberminiszter azt mondta, ő is kísérletet fog tenni arra, hogy a most már külföldön praktizáló magyar orvosokat hazacsalogassa.

Az Emmi új vezetője kijelentette, Budapest egészségügyi ellátását a megfelelő szintre fogják hozni, olyan szintre, ami összehasonlítható lesz a Magyarországtól nyugatra élők ellátásával is. Ez a folyamat 2026-ig fog lezajlani.

Természetesen én is látom, hogy vannak olyan kórházak, amelyek nehezebb helyzetben vannak és azonnali segítségre szorulnak. A központi kérdés azonban mindig az, hogy a betegek legyenek ellátva

– mondta.

A sürgősségi ellátás fejlesztésével kapcsolatban megjegyezte, ez nagyon gyors beavatkozást igényel, Kásler is elismerte, hogy sokszor valóban hosszú sorok várakoznak.

Az emberek közérzetét az is befolyásolja, hogy mennyit kell várniuk az orvosra. Ők a várakozást úgy élik meg, hogy kevés az orvos, pedig lehet, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy kevés a rendelő

– jegyezte meg.

Az emberminiszter kijelentette, nem látja azt, hogy az Orbán-kormány eddig ne helyezett volna kellő súlyt az egészségügy fejlesztésére.

Kásler szerint az Onkológiai Intézetben a betegelégedettség kilencven százalék felett van a sorban állások ellenére is.

A népességfogyás megállítását a legfontosabb feladatnak tartja, a gyermekvállalással kapcsolatos motivációs aspektusokat pedig szerinte az oktatásban is meg kell jeleníteni. Azonban leszögezte, hogy a munka és a család nem kerülhet szembe egymással.

A tízparancsolat egy tökéletes törvénykönyv, mert ha valaki betartja, akkor nem ütközik össze a törvénnyel. A tízparancsolat tökéletes etikai kódex is, mert ha valaki betartja, nem ütközik össze az embertársaival, a társadalommal. Végezetül pedig népegészségügyi program is, mert annak betartásával számos súlyos betegséget megelőzhetünk

– szögezte le.

Kásler kijelentette, józan ésszel is belátható, hogy célszerű a tízparancsolat szerint élni.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.