Belföld

Kásler Miklóst az orvoslobbi ellen vetné be Orbán

Nem sokan számítottak arra, hogy Orbán Viktor, aki korábban a fiatalítást nevezte a kormányátalakítás egyik fő szempontjának, egy 60 éves lelkész után egy 68 éves orvost nevez ki a humán csúcsminisztérium vezetőjének. Kásler Miklós személyében egy olyan onkológus professzor kerül az Emberi Erőforrások Minisztériuma élére, akinek eddig nem volt közvetlen tapasztalata az államigazgatás működtetéséről. A miniszterelnök azonban nem véletlenül választotta.

A leköszönő Balog Zoltán két hete azt mondta, hat év után azért döntött úgy, hogy nem vezeti tovább az oktatásért, az egészségügyért és a szociális ügyekért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát, mert a miniszterelnök nem fogadta el átalakítási javaslatait, és változatlan formában akarja megtartani a csúcstárcát. Balog azt állította az utódlásról, hogy Orbán Viktor három nevet kért tőle, hogy közülük válassza ki az új minisztert.

Ekkor a Fideszben is arra fogadtak volna, hogy a poszt a párt alelnökére, Novák Katalinra, az Emmi család- és ifjúságügyi államtitkárára száll majd, akit a miniszterelnök már hetekkel a választás előtt dicsérő hangnemben emlegetett együtt a megbízható, pozícióban maradó minisztereivel. Novák a választás éjszakáján Orbán Viktor és Semjén Zsolt oldalán énekelte a Kossuth-nótát, és tudható volt, hogy ő a Fidesz népesedési fordulatért felelős politikusa. Márpedig a miniszterelnök demográfiai súlypontú kormányzást ígért.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Orbán azonban mégis Kásler Miklóst választotta ki az erőforrás-minisztérium vezetésére, és ehhez a 24.hu információja szerint nem volt szükség Balog közreműködésére.

A kormányfő maga találta ki, hogy az onkológiai ellátás centralizációjában már bizonyított professzort helyezi a csúcstárca vezetői posztjára.

Forrásaink azt állítják, hogy a választásban a fővárosi Kék Golyó utcai onkológiai központ kialakításának módja nyomott a legtöbbet a latban a miniszterelnöknél, aki a következő évekre az egészségügy átalakításában hasonló elképzeléseket dédelget. Ehhez pedig olyan emberre van szüksége, aki – miután maga is részese volt – tudja kezelni a hazai egészségügyet uraló „orvoslobbit” – ahogy ezt a Fideszben magyarázzák.

A kormánypárti Magyar Időknek adott első, kedden megjelent miniszteri interjújában Kásler Miklós szintén azzal érvelt, hogy „a miniszterelnök úrhoz nagyon hasonlóan gondolkozik” számos kérdésekben. Igaz, szerinte ez a szellemi rokonság nem a konkrét ügyekben keresendő, hanem az „évszázadok által megszűrt és fennmaradt emberi, keresztényi és nemzeti értékek” képviseletében és elmélyítésében.

Már az előző kormány idején beharangozták, hogy egészségügyi célú építkezések kezdődnek országszerte. Tavaly el is indították az Egészséges Budapest Programot, amelyre több száz milliárd forintot fordítanak. Mivel létrehoznak három centrumkórházat – az észak-pesti elsősorban a Honvédkórház köré épül, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológiai Intézet területén épül, integrálódva az Országos Trauma­tológiai Intézettel, a dél-budai pedig egy teljesen új intézmény lesz –, és mintegy 25 kórházat fejlesztenek majd, az egészségügybe ömlesztett pénz végösszege állítólag a 800 milliárd forintot is elérheti.

Kormányzati forrásaink azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségügyi átalakítások előreláthatóan kemény konfliktusokkal járnak majd, ezért Káslernek, aki sarkos kijelentései és ezoterikusnak ható nyilatkozatai miatt eleve vegyes fogadtatással indul a miniszteri poszton, a gyors amortizáció lehetőségével is számolnia kell, a második körben pedig akár Novák Katalin is átveheti az Emmi irányítását.

A nagy pénz és a nagy beruházás tervei egyébként már korábban vonzóvá tették a pozíciót, amelyet 2015 ősze óta Ónodi-Szűcs Zoltán töltött be.

A hírek szerint 2017-ben egy ideig Lázár János is intenzíven próbálkozott azzal, hogy a Miniszterelnökségről az egészségügy felé távozzon.

Ebben segítette őt az egészségügyi vállalkozóból lett bizalmi embere, Sonkodi Balázs is, aki egy éve azért mondott le a stratégiai ügyekért felelős államtitkári posztról, hogy előkészítse a terepet. A látszólagos távozása ellenére Sonkodi egy megbízási szerződéssel és háromszoros fizetéssel továbbra is a Miniszterelnökséget segítette tanácsaival.

Kiemelt képünkön: Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, miután átvette a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke 
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik