Nagyvilág

Orbán kedvenc arab üzletembere a karzatról nézte a parlament alakuló ülését

Zaid Naffa, az Orbán-kormány kedvenc jordán üzletembere kedden vendégként, a karzatról nézte végig az országgyűlési képviselők eskütételét.

Zaid, a szerteágazó Naffa család budapesti feje Jordánia tiszteletbeli konzuljaként épített ki szoros kapcsolatot fideszes politikusokkal. Testvére, Oszama Naffa a keleti nyitás zászlóshajójának tekintett Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. arab országokért felelős kereskedelmi igazgatója, majd Magyarország nagykövete lett az Egyesült Arab Emirátusokban, Tarik pedig Jordániában tiszteletbeli magyar konzul.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Zaid Naffa tavaly lett igazán híres, amikor kiderült az FBI által is körözött – de 2017 januárjában elhunyt – szaúdi üzletemberrel, Gaith Pharaonnal együtt kérelmet adott be a magyar hatóságokhoz, hogy megszerezze az állampolgárságot. A szaúdi milliárdos kérelmét Áder János köztársasági elnök utasította el, Zaid Naffaé pedig a Terrorelhárítási Központ átvilágításán akadt fenn a kockázatok miatt. Zaid Naffa egyébként már az első Orbán-kormány idején is kérte a magyar állampolgárságot, de akkor is elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Mindez azonban nem akadályozta meg, hogy ott legyen az új Országgyűlés alakuló ülésén.

A kormány kedvenc arab családja korábban nem a Fideszt támogatta
2010-ben még a Jobbik környékén tűntek fel Naffáék, akik mostanra a kormánypárt keleti kulcsemberei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik