Belföld

Vásárhelyen „nemcsak a ló lába, de az egész ló kilóg”

horváth andrás (horváth andrás, )
horváth andrás (horváth andrás, )
Az áfacsalási botrányt kirobbantó adószakértő újabb korrupciót tárt fel.

A Független Hírügynökségnek újabb vásárhelyi korrupciógyanús esetről beszélt Horváth András. Az egykor az áfacsalási botrányt kirobbantó és zöld dossziéjával ismertté vált adószakértő most Márki- Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert segíti az önkormányzat átvilágításában.

Folyamatosan dőlnek ki a szekrényből a csontvázak, s a már kirobbant botrányok után jönnek majd még az új ügyek.

Aggályosnak tartja a „Zöld Hódmezővásárhely” nevű programot, amelyre a  három meghívott cég közül azt hozták ki győztesnek, amely soha nem is  foglalkozott parképítéssel, csak villanyszereléssel. Egyelőre felfüggesztették a megbízását, mert itt

nemcsak a ló lába, de az egész ló kilóg! Ezért rövid időn belül arról is dönthet a város, hogy a megbízást visszavonja.

Szerinte a közbeszerzés lényegét sérti, ha hozzá nem értő kapja a megbízást, de a törvény lehetőséget ad erre, ha a pályázó más kapacitására támaszkodik. Nem kaptak meg minden dokumentumot a 600 millió forintos projektről, de ezt is Lázár János kedvenc közbeszerzési tanácsadója bonyolította.

Mint mondta, videofelvételek bizonyítják, hogy Márki-Zay érkezése előtt furgonnal vittek el köbméternyi iratot a hivatal pincéjéből, pedig selejtezés nem volt. Arra is volt példa, hogy egy dokumentum éppen az előtt került elő, hogy eltűnése miatt feljelentést tettek volna. Horváth szerint a városban többször irányított volt a közbeszerzés, ezért már tettek feljelentéseket.

Az Elios-ügyben viccesnek tartja, hogy Lázár János az akkor huszonéves Tiborcz Istvántól kért tanácsot, de valódi gondnak a túlárazást érzi. Ezt követően beszél még arról, mennyit költött az önkormányzat reprezentációra.

A számlákat látva, egyértelmű, hogy azokat nem lett volna szabad kifizetni. Úgy látom, hogy ez bizony felveti hűtlen kezelés gyanúját.

Horváth arra a kérdésre, a helyi ellenzék miért nem lépett ezekben az ügyekben, azt mondta, úgy tudja, a szerződések nyilvánosak, de talán nem kaptak meg minden dokumentumot, és erre nem is neki kell válaszolnia.

Márki-Zay rábukkant Lázárék levelére, és megküldte az ügyészségnek
A polgármester kiderítette: még a Miniszterelnökség sem támogatta azt, ahogy Hódmezővásárhely beszerezte a város új kukásautóit, százmilliókkal drágulhatott a számla.

Kiemelt fotó: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik