Belföld

Azbesztveszély az Országos Széchenyi Könyvtárban

Egyes helyiségeket teljesen le kellene zárni.

Az Országos Széchenyi Könyvtár egyes helyiségeit teljesen le kellene zárni az azbeszt miatt – írja az Átlátszó a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének előzetes szakvéleményére hivatkozva. A könyvtár nem válaszolt a portál kérdéseire.

A szakvéleményt az OSZK rendelte meg, de az intézmény kiszivárgott információk szerint azért odázná el az épület nyolcadik emeletének teljes azbesztmentesítését, mert nem éri el az egészségügyi határértéket a szennyezés. Az előzetes szakvéleményben viszont az áll, hogy „egészségre veszélytelen azbesztmennyiséget még semmilyen tudományos vizsgálat sem állapított meg”.

A nyolcadik emeleten, az azbeszttartalmú födém alatt többtucatnyi munkaállomást alakítanának ki az Országos Könyvtári Rendszer projekt keretében, ahol tömeges digitalizálást folytatnának. Ám a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége olyan megállapításokat tett, mint:

A déli és az északi gépház keleti oldalán megtekintett, vakolattal nem rendelkező, látszó azbeszttartalmú szigetelőanyagok olyan mértékben elveszették a szilárdságukat, hogy sok helyen külső behatás – huzat, épületrezgés – nélkül is leesnek a földre, onnan pedig a légmozgásoktól irányítottan juthatnak el az épület különböző részeibe.

A szövetség szerint a helyzet csak romolhat, egyetlen szakszerű, az érvényes szabályozás szerint is elfogadható beavatkozás jöhet szóba, az előírások szerinti azbesztmentesítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik