Belföld

Felmentették a lepkék miatt meghurcolt kokadi gazdát

Másfél milliárd forintra perelték a saját földjén végzett cserjeirtás miatt, de az eljárásban még azt sem sikerült bizonyítani, hogy éltek ott keleti lápi bagolylepkék.

Jogerősen is felmentették azt a kokadi gazdát, akit másfél milliárd forint megfizetésére akartak kötelezni, mert a vád szerint keleti lápi bagolylepkehernyók pusztulását okozta, amikor a saját földjén visszanyeste a bokrokat.

A Népszava emlékeztet: tavaly októberben a gazdálkodót, G. E.-t első fokon felmentették a védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás, illetve rongálás vádja alól. Az ügyészség a bűnösség megállapításáért fellebbezett, de a Debreceni Törvényszék jogerősen is felmentő ítéletet hozott.

G. E. a tényállás szerint 1999-ben vásárolt meg három kokadi földterületet, amelyek a Natura 2000 hálózat részei. Az illetékes hatóságoknak 2012-ben bejelentette, hogy kaszálni fog, illetve fakitermelést végezni. 2013 január és március között fakitermelést, cserjeirtást és szárzúzást végzett csaknem tíz hektáron, ezután vádolták meg azzal, hogy a munkák során a fokozottan védett keleti lápi bagolylepke 54 egyedének elpusztításával 13,5 millió forint kárt okozott.

Az eredeti vád szerint a lepkék mellett odaveszett 200 tő mocsári békaliliom, két rostostövű sás és 16 tő békakonty, amivel további 1,2 millió forint rongálási kár keletkezett, de időközben ezt módosította az ügyészség arra, hogy a lepkék mellett egy zsombék rostostövű sás semmisült meg.

Arra viszont, hogy a gazda bármely fejlődési szakaszukban elpusztította volna a lepkéket, a bírósági eljárás nem talált bizonyítékot, ahogy arra se, hogy bármilyen védett állat vagy növényfaj megsemmisült volna.

A tárgyalás során a bíróság kirekesztette a bizonyítékok közül a nyomozati szakban kirendelt szakértő véleményét, kiderült ugyanis, hogy a szakértő korábban a feljelentő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának dolgozott. Az eljárásban még a lepke jelenlétét sem sikerült bizonyítani, a másik szakértő tanú soha nem látott keleti lápibagoly lepkét a földterületen.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik