Belföld

Lepkék miatt rabosították a kokadi erdészt

Négy éve tartó meghurcolása ott kezdődött, hogy visszanyeste a bokrokat a saját birtokán.

Milliárdos károkozással vádolják, és akár börtönbe is kerülhet egy kokadi erdész amiatt, hogy a saját földjén négy évvel ezelőtt visszanyeste a bokrokat – írja a Blikk. A vádhatóság szerint Gabnai Ernő a munkák során kiirtott egy ritka, védett lepkefajt.

Polgári per indult az ügyben, másfél milliárd forint megfizetésére akarták kötelezni hatezer keleti lápi bagolylepkehernyó elpusztításáért, de a szakértők sem tudták bizonyítani, hogy 2012 telén egyetlen példány is lett volna Gabnai birtokán. Így a bíróság felmentette minden vád alól, de az ügyészség nem hagyta annyiban a dolgot, másodfokra, majd az Alkotmánybírósághoz került az ügy.

Hiába mentették fel első fokon az erdészt, büntetőeljárás is indult ellene, amelynek első tárgyalási napja november 15-én lesz Debrecenben. Természetkárosítás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kért rá az ügyészség, és 14 millió forint megfizetésére is köteleznék.

Mindezt a senki által nem látott lepkékért, akik állítólag az ő bokrain akartak telelni

– mondta a férfi ügyvédje.

A bíróságon a védett faj legelismertebb szakértője is felszólalt, azt mondta, máig nem tudni biztosan, hogy a keleti lápi bagolylepke hol él, mivel táplálkozik, hol és hogyan telel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik