Belföld

Kormányhivatali dolgozók állnak önkéntes katonának Csongrádban

Tavaly hozták létre a területvédelmi tartalékosok rendszerét, így töltik fel a létszámot.

Százra emelkedett a Csongrád megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok száma, miután szerdán 51-en kötöttek szerződést a honvédséggel – írja a Délmagyarország. Hozzáteszik, hogy a szolgálatot vállalók több mint fele, 36 fő kormányhivatali alkalmazott.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának parancsnoka, Takács Attila dandártábornok azt mondta, a tartalékosok esküje nem jár le. Az új rendszer lényege, hogy mind a 197 járásban századokat szerveznek, ezek tagjai kiképzésük után alapvetően katasztrófavédelmi feladatokban vesznek részt, illetve területek zárásában és biztosításában, vagy szövetséges erők támogatásában. A szerződöttek polgári foglalkozásához igazodva, szabadidejükben szervezik meg a kiképzést is.

A megyei kormánymegbízott, Juhász Tünde már korábban csatlakozott a területvédelmi tartalékosokhoz, ő azt mondta, aki állami hivatalt visz, az már elköteleződött a haza ügyéért, így a tisztviselők értékrendjével könnyen összeegyeztethető az önkéntes tartalékosi hivatás. (Illusztráció: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik