Belföld

„Próbálom tartani benne a lelket, vannak olyan bizonyítékok, hogy nem ő robbantott”

P. László édesapja szerint több bizonyíték is azt támasztja alá, hogy nem a fia követte el a 2016. szeptember 24-i Teréz körúti robbantást, amiben két járőr is súlyosan megsérült. Az édesapa a 24.hu-nak adott interjúban beszélt a nyomozással kapcsolatos kifogásairól, a szakértői vizsgálatok eredményeiről, ami szerinte az ő igazát erősítik, de kitért arra is, hogy mit mondott neki a beszélőn a fia, és hogy tart-e attól, hogy a gyermeke végez magával a rácsok mögött.

Hogy van a fia?

Nincs túl jól. Már másfél éve bent van a szigorítottban és ez megviseli. Azóta, hogy február óta zagyvaságokat is beszél, amellett egészségileg is ingadozik az állapota.

Mi baja van?

Testileg nincs konkrét baja. Csak voltak már kiütései, egyéb megbetegedései, bőrgyógyászati problémák. Legyengült.

Mikor beszéltek legutóbb?

Múlt szerdán beszéltem vele. Minden héten szoktunk beszélni.

Megengedik, hogy személyesen találkozzanak vagy telefonon tartják a kapcsolatot?

Engednék, de nem személyesen, hanem beszélőre. Beszélőre azonban nem akar behívni. Valószínűleg azért, mert ez túl nagy lelki terhet jelent neki. Ott az üvegfal, és az ember ott van a másik oldalon. Valószínűleg ez rosszul hat rá.

Önön kívül látogatta vagy látogatja más is a családból?

Amikor látogattuk, akkor még a húga jött be. A nevelőanyjával telefonon tartja a kapcsolatot, de ő nem volt bent nála.

Dolgozhat már a rácsok mögött?

Nem. Be van zárva, nincs mozgási lehetősége.

Annyira szigorúan őrzik?

Igen. Állandóan kamerával figyelik.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nyilván megbeszélték egymással a történteket. Mit mondott Önnek a fia?

Azt, hogy rá akarják húzni ezt az egész bűnügyet, és gyakorlatilag nem tud mit mondani. Ezt már a kezdettől fogva mondta. Amire azt mondták, hogy vallomást tett – hát meg lehet nézni azt a vallomást. Le is írta róla az igazságügyi szakértő, amit a bíróságon elmondtam, amikor szót kaptam mint tanú, hogy ez a vallomás hézagos és összefüggéstelen. A szakértő pedig leírta, hogy nem élményalapú, tehát nem élte át azt, amit előadott. Ezeket a metakommunikációs jeleket is vizsgálják nála, és ezek azt mutatják, hogy nem volt ott. A tanúk is azt mondják, akik ott voltak, és felismerik magukat a videón, hogy nem látták a fiam.

Mire jutottak az elkövető magasságát elemző szakértői vizsgálatok? 

Három igazságügyi szakértő vizsgálta a magasságot. És mindegyik tíz centivel alacsonyabbra kalibrálta be az elkövetőt, mint a fiam. Tíz centit nem lehet lecsalni vagy levágni a lábból. Nem tudom, hogy gondolja az ügyész, ezek mind ilyen abszurd dolgok.

A hétfőn tanúként meghallgatott tűzszerész viszont azt állítja, hogy HMTD  nevű robbanószert is találtak a házban.

Amikor végre odaengedtek a házkutatásra, meglepődve láttam, hogy milyen katonás rendben vannak a palackok. Már akkor szóvá tettem, hogy ez nem a gyerek műve, és itt biztos, hogy idegenkezűség volt. Azóta is tartom azt az álláspontomat, hogy ott valami machinálás történt, ahogy a körúton is. Azt is elmondtam a vallomásomkor, hogy a legkirívóbb eset, hogy a DNS-es bizonyítékok megmaradtak az égett vezetékdarabokon meg a kötélen. A másik furcsaság, hogy nyílegyenes vonalban találták meg őket az úton. Ez lehetetlen matematikailag meg fizikailag is. Nem kell egyetemet végezni vagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember megállapítsa, hogy egy ekkora robbanás szétszórja a nyomokat és megsemmisülnek a nyomok. A DNS-nyomok mégis ott vannak egy vonalon. Elindulnak, és mutatnak a robbanás irányába.

„Kizárt, hogy egyedül követte el” – állította egy tanú a Teréz körúti robbantóról
Egy bűnügyi portál főszerkesztője azt állítja, kizárt, hogy P. Lászlónak ne lett volna társa.

Mit mondott a robbanóanyagokkal kapcsolatban a fia?

Nem nyilatkozott, ő nem mer beszélni így. Robbanóanyagokkal ő nem foglalkozott. Mint minden fiú, petárdát robbantgatott pár évvel ezelőtt. Utálta a kémiát, nem foglalkozott kémiával és semmi olyan dologgal, ami ezzel összefüggésbe hozható. Sosem verekedett, nem volt erőszakos. Ez az egész teljesen érthetetlen dolog a számomra mind a mai napig.

A két hónappal ezelőtt bírósági tárgyaláson elég furcsán viselkedett a fia. Egy dolog érdekelte csak, az, hogy „meddig tart még”. Milyen pszichés állapotban van jelenleg?

Pocsékul van. Az ember, ha érzi, hogy ellene szól a vádirat, meg rá akarják húzni a balhét, akkor sokan mérlegelik azt is, hogy enyhítő körülményként bevállalja. Főleg, ha még az ügyvéd vagy a cellatárs ezt sugallja, mint ahogy sok mást is. Akkor megkapja az anyagot és tesz egy fals, hézagos, problémákkal teli bizonytalan beismerő vallomást. Az ügyész is úgy határozta meg, hogy részleges a beismerő vallomás, tehát nem részletes, mint ahogy a média lehozta.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Volt olyan érzése, hogy gyógyszer hatása alatt állt a fia?

Hogyne. Az ügyész is megkérdezte tőle februárban, hogy hogyan érzi magát. Elmondta, hogy furcsán, de hát úgy érzi, hogy tud gondolkodni, miközben vallomást tett. De az ügyész nem ment bele jobban ebbe a kérdésbe. Én próbáltam a toxikológiai vizsgálatokat már akkor kérni, aztán nyáron is kértük az ügyvéd által. De elutasítottak négyszer. Aztán a bíró kiírta egy hónappal ezelőtt, de még mindig nem történt meg a vizsgálat. Így is elég késő, mert ezek az anyagok állítólag kimennek az emberből egy idő után. Mindenesetre nagyon furcsán viselkedett februárban a gyerek. Egyik napról a másikra bekattant, és minden hülyeséget mondott. Olyanokat, hogy nem vagyok az apja, olvassák a gondolatait, sőt én is olvasom. Ilyen állapotban tett vallomást. Mindenki láthatja, hogy ez nem stimmel valahogy.

Milyen körülmények közt volt és van jelenleg odabent?

Úgy volt, hogy mindig ketten voltak. Amikor kérte az egyszemélyes elhelyezést, akkor betettek egy harmadik cellatársat is, hogy jobban érezze magát.

Eszik-iszik rendesen?

Fogyott sokat. Diétásra fogta a dolgokat, tehát nem eszik húst, vegetáriánus módon táplálkozik. Vegetál, mondjuk úgy.

Édesapaként borzasztóan nehéz lehet feldolgozni a történteket. Hogy bírja lelkileg?

Tudja, ez egy kétoldalú dolog. Egyrészt mint apa rosszulesik és fájdalmas, a másik pedig mint egy polgár, aki látja az igazságtalanságot. Ez pedig még rátesz erre. Van egy jó hasonlat: majdnem úgy érzi az ember, hogy széllel szemben kell pisilnie, mert különféle hatóságok vannak a másik oldalon, akik mindenképp eredményt akarnak felmutatni az ügyben. Nagyon sok kérdés van, ami nyitott, és nem nyomozták le, ezeket szóvá is tettem.

Minden ember máshogy dolgozza fel a bezártságot és a reménytelenséget. Elképzelhetőnek tartja a fiáról, hogy öngyilkos lesz a börtönben?

Én nem tudom ezt kintről megítélni, de nyilvánvalóan mindenkin átmennek ezek a gondolatok, hogy öngyilkos legyen, hogy ha egy ilyen zűrös, reménytelen helyzetbe kerül. Én nyilván próbálom tartani benne a lelket, mert vannak olyan kapaszkodók, illetve bizonyítékok, amik azt bizonyítják, hogy nem ő volt az elkövető. Gyakorlatilag ez alapján próbálok erőt önteni bele. A kérdésére válaszolva: minden lehetséges, de az egyéniségéből adódóan, nem akar ő öngyilkos lenni.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik