Belföld

A madocsai kavics kell a paksi bővítéshez, de nem adják

A helyiek félnek a kavicsbányától, amit erőnek erejével is megnyitnának a falu határában.

A paksi atomerőmű bővítéséhez vinnének követ a Tolna megyei Madocsáról, a helyiek azonban nem örülnek ennek. A község határában a Hír TV szerint jó minőségű kavicsot rejt a talaj, és emiatt bányát nyitnának ott. A helyi Ruff Zoltánné így fogalmazott:

Nekünk az a húsz munkahely, amit ajánl, az nekünk nulla. Tehát az, hogy több családnak, évtizedek, generációk óta ebből él a család, én azt gondolom, hogy ilyent nem szabad, ilyent nem szabad.

Mások attól félnek, hogy fokozná a bánya az árvízveszélyt, mert a Duna-menti védművet is megbolygatná. Féltik még a süllyedő talajvíz miatt a kutakat és a sok kamion miatt az utakat is (27 méter mélyig leásnának ugyanis). A BET-BAU Kft. termelné ki a kavicsot 42 éven át, már idéntől. Nagy biznisz lesz, egyes számítások szerint 20-30 milliárd forint értékben lehet kitermelni.

A cég azt üzente amúgy a gazdáknak, akiknek a földjük helyén létesítenék a bányát, hogy ha nem hajlandók megválni a területeiktől, az állam is kisajátíthatja azokat. Amúgy százas nagyságrendű tulajdonosa van a területnek. A BET-BAU-t amúgy bonyolult cégháló övezi, így nem világos a Hír TV szerint, ki áll valójában mögötte.

Az biztos, hogy a madocsaiak népszavazást akarnak, amihez össze is gyűjtötték a megfelelő számú aláírást.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik