Belföld

Energiaklub: a bíróság jogellenesen akadályozta meg a paksi bővítés környezetvédelmi perét

handó tünde (handó tünde, )
handó tünde (handó tünde, )

Az Energiaklub úgy véli, hogy a bíróságok politikai függőségére példa a Paks II elleni perük jogellenes módon történt megakadályozása is. Az ügyben eljáró bírót 2013-ban éppen Handó Tünde nevezte ki egy pozícióra.

Évek óta veszélyezteti a bírósági eljárások tisztességét és a politikától való függetlenségét az, hogy a bírók – kinevezésük és szakmai előmenetelük szempontjából – függnek az Országos Bírósági Hivatal elnökétől, Handó Tündétől. Erre mutatott rá a bíróság hétfői elmarasztaló ítélete is, amely kimondta, hogy Handó Tünde visszaélt hatalmával, írták.

A Paks II-vel kapcsolatos tisztázatlan környezeti, biztonsági problémák az egész országot, sőt az egész kelet-európai régiót érintik, tehát a bíróságnak kötelessége lett volna tárgyalni az ügyet. Azt gondoljuk, hogy azok a bírók, akik egy ekkora horderejű ügyet lerúgnak magukról, felelőtlen és tisztességtelen módon járnak el, és Paks II érdekeit szolgálják ki

– mondta Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai igazgatója.

Az Energiaklub 2017 májusában azért fordult a bírósághoz, mert a Paks II környezetvédelmi engedélyét úgy adta ki a környezetvédelmi hatóság, hogy alapvető fontosságú kérdéseket hagyott figyelmen kívül. Sem a hatóság, sem a beruházó Paks II Zrt. nem tudott választ adni arra, hogy hová fogják majd tenni kiégett fűtőelemeket, és hogyan fogják azokat tárolni.

Az engedélyt a hatóság ennek ellenére megadta, az Energiaklub pedig ezt a felelőtlen döntést bíróságon támadta meg. A magyar bírósági apparátus azonban nem adott lehetőséget a per lefolytatására, és egy jogsértésekkel teli eljárásban lesöpörte az asztalról a keresetet.

Ha Strasbourg-ban is kimondják a jogsértést a magyar állam részéről, akkor a magyar bíróságnak újra kell tárgyalnia az ügyet.

Energiaklub: Brüsszel pénzéből gazdagodnak bűnözői körök
Interjú a kormánynak kényes energiaügyekkel foglalkozó Energiaklub vezetőivel.

Kiemelt képünkön Handó Tünde, az OBH elnöke látható. Fotó: Kummer János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik