Belföld

Népszava: Kizárt, hogy határidőre elkészüljön a paksi bővítés

A finanszírozás is egyre irracionálisabb, az állam ugyanis az Orbán által az évszázad üzletének nevezett orosz hitelnél lényegesen olcsóbban jut forráshoz a nemzetközi pénzpiacról.

Kizárt, hogy a tervezett idő- és költségkereten belül maradjon a paksi bővítés – írja a Népszava a Paks 2 projektcég belső köreiből származó információk alapján, amelyet állításuk szerint külső források is alátámasztanak. Az engedélyezés és előkészítés a kormány által elismert 22 hónap helyett már hároméves, folyamatosan növekvő késésben van, ami lehetetlenné teszi, hogy 2026-tól az erőmű bevételeiből fizethessék a kötelezően megkezdődő hiteltörlesztést.

Gondok vannak a magyar és orosz közreműködők együttműködésével is: nincs elég tolmács, megfelelő nyelvtudás híján pedig nem működik a kommunikáció, az orosz szabványok és műszaki színvonal eltérései miatt ingerült Roszatom-szakemberek pedig mindent erőből próbálnak keresztülnyomni – írják.

A lap szerint ugyancsak problémás elem, hogy az orosz fél igyekszik visszaszorítani a magyar vállalkozások részvételét, sőt, belső információk szerint a tényleges magyar részvétel nem lesz magasabb öt százaléknál, noha az orosz-magyar megállapodás 40 százalékos magyar részesedést tűz ki célként. Igaz, ez csak szándéknyilatkozat, amelyhez nem kapcsolódik semmilyen garancia.

Megjegyzik, hogy a beruházás finanszírozása is egyre irracionálisabb: a kormány felveszi a 4-5 százalékos kamatozású orosz hitelt, majd a hitelterhek kifizetése után vissza is törleszti, mert a nemzetközi pénzpiacon lényegesen olcsóbban jut forráshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik