Élő Belföld

Felsorakoztak a rendőrök a Parlament előtt

Komoly részvétellel zajlott az a tüntetés, amelynek szervezői a választás szavazatainak újraszámolását, tisztességes választást és új választási törvényt, valamint gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát követeltek. A demonstráción meghirdették, hogy új választást, ellenzéki együttműködést követelnek, és bejelentették, hogy április 21-én, szombaton 18 órakor újabb tüntetést tartanak.

A résztvevők fél hatkor gyülekeztek az Operánál, majd a Kossuth térre vonultak, ahol a beszédeket követően este fél kilenckor jelentették be hivatalosan a tüntetés végét. Az emberek egy része a Kossuth téren maradt, ahol felsorakoztak a Parlamentet védő rendőrökkel szemben, mások az Oktogonra mentek, de a Fidesz-székházhoz is indultak páran.

Élő videós közvetítésünk:

A Lendvay utcai Fidesz székházhoz értek a tüntetők

Közzétette: 24.hu – 2018. április 14.

A tüntetők áttörték a kordont és leültek a Parlament elé.

Közzétette: 24.hu – 2018. április 14.

Korábbi videós közvetítésünk felvétele itt érhető el: 1. rész, 2. rész, 3. rész.

Márki-Zay is felszólal a tüntetésen

Munkatársunk betekintést nyert a fél hatkor kezdődő tüntetés felszólalói névsorába, amit a szervezők meglepetésnek szántak. Ha minden igaz, mások mellett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Homonnay Gergely újságíró, Erzsi macska gazdája, Lukácsi Katalin kiugrott KDNP-s, Gulyás Balázs és Gyetvai Viktor civil aktivisták és Nyáry Luca slammer állnak színpadra. Videóüzenetekben közreműködik Gálvölgyi János, Gryllus Dorka és Szentesi Éva is.

Így demonstráltak a Magyar Nemzetért - fotók

Galéria
24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ezt kínálja a szamizdat Magyar Nemzet

Kollégánk szerzett egy példányt, és elsorolta, mi van a lapban, amit a kedden bezárt Magyar Nemzet szerkesztősége adott ki a szombati tüntetés előtt. Az újságot a kollektíva magánkiadványaként, közösségi finanszírozással nyomtatták.

György Zsombor főszerkesztő-helyettes címlapi publicisztikájában arról írt, hogy „elég a maffiából, a fullasztó légkörből, a fenyegetésből”.

Ezt a lapszámot az élet írta. Illetve konkrétan a munkatársaink, akikkel együtt vagyunk, várunk

– áll a cikkben. A második oldalon képriport található a szerkesztőség utolsó munkanapjáról, a harmadik oldalon pedig interjú Török Gáborral, „Orbán Viktor most már tényleg mindent megtehet” címmel. Az elemző szerint a kormányfő akár az utódlását is előkészítheti ebben a ciklusban, és nekimehet a bíróságok függetlenségének. Eltörölheti a közvetlen főpolgármester-választást, és aggódhat a független, ellenzéki sajtó is – véli Török.

A véleményrovatban Torkos Matild, Pethő Tibor, Szerető Szabolcs és Puzsér Róbert írásai olvashatók. A Kultúra rovatból kiderül, hogy bíróság dönthet az Esterházy hercegi család gyűjteményének sorsáról, a Külföld rovatban pedig koszovói riport és a Facebook jövőjéről szóló írás található.

Nagyriport is szerepel a lapban Zsákai Piroskáról, és megtudhatjuk, hogy bár Kósa Lajos szerint a Magyar Nemzet a megszűnéssel a felelősségre vonás elől menekül, a lap ügyvédje elmondta, hogy vezető fideszes politikus nem indított személyiségi jogi pert ellenük, Balog Zoltán pedig helyreigazítási pert veszített.

Foglalkoznak még azzal, hogy Szegeden az NB III-ra esélyes püspökségi focicsapatnak stadion épül, és Tinnyéről, mint az agglomeráció tipikus településéről is közölnek riportot. Sportrovat és Kollár Árpád verse is helyt kapott a 16 oldalas újságban.

Olvasói sztorik