Belföld

Kérdéseket tett fel Szél Bernadett a választási honlap összeomlásáról

A választások tisztaságával kapcsolatos bizonytalanságok megmaradnak, sőt nőnek, amíg nem érkezik válasz – írta.

Négy nappal a választások után sem tudjuk, mi történt aznap és azóta az informatikai rendszerrel – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Emlékeztet: a választás napján összeomlott a Nemzeti Választási Iroda információs honlapja, a valasztas.hu, és azóta sem állt teljesen helyre a rendszer.

A politikus hat kérdéssel fordult az NVI-hez:

  • Mikor, mennyi ideig és hogyan befolyásolták informatikai problémák a választási eljárást?
  • A választási informatikai rendszer egyes elemei milyen állapotban voltak 2018. április 6-án 12.00 órától, illetve a szavazás megkezdésétől számítva a tájékoztató elkészültéig?
  • Mely rendszeren mikor, miért és milyen változás következett be 2018. április 7-én 24.00 órától, különös tekintettel a rendszerek állapotára? Mely volt előre eltervezett, és melyek voltak váratlanul bekövetkező változások?
  • A választás napjának reggelén üzembe állított, csökkentett tartalmú felületen miért szerepeltek megtévesztő tartalmú (magyarázat nélkül különböző összevetési alapokon és források alapján közölt) adatsorok?
  • Milyen rendkívüli eseményeket észleltek és a naplóztak a választási eljárást támogató informatikai rendszerben a jelzett időszakban? Milyen intézkedéseket hoztak a rendkívüli események kezelésére?
  • Milyen informatikai vészforgatókönyvekkel rendelkezett az NVI a választások előtt, azok közül melyeket kellett alkalmazni, mikor, miért és milyen eredménnyel?

Bejegyzését azzal zárja, hogy amíg a fenti kérdésekre nem kapnak választ, a választások tisztaságával kapcsolatos bizonytalanságok „megmaradnak, sőt nőnek”.

A választások lebonyolításával kapcsolatban az elmúlt napokban komoly hibák kerültek elő, ezeknek egy része kifejezetten…

Közzétette: Szél Bernadett – 2018. április 12.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik