Belföld választás 2018

Spiegel Online: Orbán az anti-Merkel jelkép

Továbbra is az országgyűlési választások foglalkoztatják leginkább a külföldi sajtót Magyarországgal kapcsolatban, de a lapokban szerdán más témák is megjelentek, mindenekelőtt a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárása, írja összefoglalójában az MTI.
Korábban a témában:

Spiegel Online

A német hírportál A CSU és Orbán – Veszélyes flört az autoriterrel közölte Sebastian Fischer kommentárját, aki kiemelte, hogy a Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a jobboldali populisták internacionáléjával együtt ünnepli az antiliberális Orbán Viktor győzelmét.

Hozzátette, adódik a kérdés, hogy a CSU miért teszi ezt. Idézte a párt alapprogramjának azon tételét, miszerint az együttélés alapját a keresztény-zsidó-nyugati értékek képezik, és kifejtette, hogy ezt az elvet tekintve furcsának tűnik a jobboldali populista Orbán Viktor ünneplése, hiszen a magyar miniszterelnök összeesküvés-elméletekkel és zsidóellenes sztereotípiákkal folytatott választási kampányt, amelynek során még inkább orbanizálta magát, pedig eleve az illiberális demokrácia és a szabadságától megfosztott sajtó híve.

A CSU-tól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra utalva hozzátette: kérdés, hogy miért érez rokonszenvet Horst Seehofer egy olyan politikus iránt, akinek német AfD-s megfelelőit lényegében jobboldali radikálisnak tartja, a válasz pedig az, hogy azért, mert az őszi bajorországi tartományi törvényhozási választásra készülő CSU-ban egyesek azt gondolják, hogy szavazatokat hozhat a pártnak, ha összezárnak Orbánnal.

Azért gondolják így, mert Orbán az anti-Merkel jelkép, és olcsóbb Orbánt dicsérni, mint Angela Merkel kancellárt bírálni, és azért is, mert Orbánra rátapadt a tabudöntő rebellis arculata, és a CSU is szereti ilyennek látni magát

– írta a Spiegel Online szerzője, hozzátéve, hogy a CSU a tekintélyelvű Orbánnal folytatott flörttel a lázadó pózába vághatja magát anélkül, hogy tabukat kellene döntenie.

Azonban már a flörtölés is kockázatos stratégia egy olyan pártnak, amely oly szívesen nevezi magát néppártnak, mert Orbán egy felforgató, aki megosztja a társadalmat és megrengeti a polgári államberendezkedés alapjait, a CSU viszont nem a társadalom megosztásával érte el eddigi győzelmeit – áll a német kommentárban.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Le Monde

A francia lap szerint Orbán Viktor győzelmét elsősorban az euroszkeptikus pártok vallják magukénak, pedig a magyar miniszterelnök a klasszikus jobboldalhoz tartozik.

A balközép napilap úgy látja, hogy Európában kézzelfogható a zavar a Fidesz választási győzelmét követően, még a jobboldalon is, míg a szélsőjobboldal vezető politikusai sorra melegen gratulálnak. Az Európai Unió konzervatív oldalának vitatott alakjaként a magyar miniszterelnök az afrikai és muzulmán bevándorlás ellen folytatott keresztes hadjáratával a hatalomba jutást kereső szélsőjobboldal vezéralakjává vált – hangsúlyozta a Le Monde.

A cikket szerző Blaise Gauquelin és Philippe Ricard szerint többen attól tartanak az uniós tagállamokban, hogy az üdvözletsorozat a nyitánya a szélsőségesek új összefogásának az Európai Parlamentben, és ezek az erők megerősödve kerülhetnek ki a jövő évi EP-választásokon. Erre utal a lap szerint az is, hogy Orbán Viktor is hajlandóságot mutat irányukban, ami korábban nem volt jellemző, mindent megtesz a jobboldal és a szélsőjobboldal közötti határ eltörlésére.

Példaként említette a lap, hogy januárban Bécsben nemcsak konzervatív kollegájával, Sebastian Kurzzal találkozott, hanem a radikális szabadságpárti Heinz-Christian Strache alkancellárral is, pedig erre a protokoll nem kötelezte. A holland populista Geert Wilderst Magyarországon pedig nem a Jobbik vezetője, hanem Orbán Viktor fogadta.

El Pais

A baloldali spanyol napilap szerkesztőségi véleménycikke szerint az ultrakonzervatív Orbán Viktor elsöprő győzelme arra kötelezi az Európai Uniót, hogy fokozott figyelmet fordítson egy országra, amelynek kormánya veszélyesen távolodik az európai projekt alapelveitől.

Az újság szerint Orbánnak sikerült sarokba szorítania a szociáldemokrata és Európa-párti alternatívát Magyarországon.

Az EU-nak szorosan nyomon kell követnie bármilyen autoriter eltérést, amely elsősorban a magyaroknak árt. Az Európai Néppártnak át kell gondolnia, hogy lehet-e egy olyan partnere, mint Orbán

– írta az El País.

Kezdeményezik a Fidesz kizárását az Európai Néppártból
Orbán Viktor kormányfő számos alkalommal túllépte a határt.

Vecernji List

A legolvasottabb horvát napilap brüsszeli tudósítója szerint Orbán Viktor diadala három jelentőséggel bír az Európai Unióra.

  • Elsőként a lap azt említi, hogy Orbán új mandátumával folytatódik a politikai konfrontáció az EU-belül, és ezzel szerinte továbbá balkanizálódik az unió.
  • Másodszor a kormányfő vasárnapi diadala azt jelenti, hogy még jobban pozicionálni akarja magát mint vezető, aki nem csak saját Magyarországát viszi harcba, hanem egész Közép-Európát.
  • Harmadszor a lap úgy véli, hogy a kormány alkotmánymódosítási tervei tesztelik majd az európai néppártiakat, milyen mértékben hajlandóak tolerálni az autokráciát.

Lidové Noviny

A cseh konzervatív napilap szerdán arról írt, hogy Orbán Viktor az ideológia bolondságok elleni gát összeurópai jelképe lett. Roman Joch, a prágai Polgári Intézet igazgatója a Győztes Viktor című írásában azt elemezte, miért is nyert az országgyűlési választáson a kormánypárt, és ez miért nem jelent feltétlenül rosszat Európának.

A neves politológus szerint Orbán Viktor kormányzásának első érdeme, hogy rendbe tette a magyar gazdaságot.

A második ok az, hogy 2015-ben a migránsválság tetőfokán Orbán politikailag megfelelő és előrelátó módon reagált az eseményekre, és megvédte a határokat. Ebben a helyzetben Orbán Viktor a keresztény Európa védője lett

– mutatott rá Roman Joch.

Megjegyezte: Magyarországon és Európában ma a keresztények kisebbségben vannak, ezért a keresztény Európa fogalmat úgy kell értelmezni, hogy az a zsidó-keresztény erkölcsi alapokon léltrejött társadalmat jelenti. A mai nyugat-európai elit ezt az örökséget hanyagul kezeli, de nem így a közép-európai emberek többsége. Példaként a házasság értelmezésében mutatkozó eltéréseket hozza fel a politológus.

Gratulált Orbánnak a volt kanadai miniszterelnök, nem tette zsebre, amit kapott érte
Egy szakértő szerint Harpernek fogalma nincs, hogy mi történik jelenleg Magyarországon.

Zerkalo Nyegyeli

Az ukrán hetilap internetes oldalán megjelent elemzésében Olekszij Koval újságíró úgy vélte, Orbán Viktor újabb választási győzelme után Kijev azzal teheti hatékonyabbá érdekeinek védelmét a megromlott magyar-ukrán viszony közepette, ha elsősorban az európai normák és értékek tiszteletben tartását kéri számon Budapesten. Ily módon állíthatja ugyanis az ukrán vezetés a maga oldalára Brüsszelt és az európai uniós tagállamok többségét Budapesttel szemben.

A cikkíró rámutatott arra, hogy Magyarország Kijev számára ezután is az egyik legnehezebb partner marad az EU-n belül. Koval szerint ezzel együtt a kárpátaljai magyar kisebbségnek világosan meg kell értenie, hogy Orbán Viktor nacionalista és idegengyűlölő nézeteinek osztásával ők maguk is – miközben Ukrajna állampolgárai – eltérnek az ország Európa-párti irányvonalától.

Financial Times

A brit üzleti napilap szerint a Magyar Nemzet elvesztése egy újabb csapás a magyarországi médiapalettára, és kérdéseket vet fel az ország független médiájának jövőjével kapcsolatban. A lap bezárása után mindössze egy ellenzéki lap marad, a Népszava, amely viszonylag puha kritikusnak számít – írta a cikket jegyző Neil Buckley.

A 80 éves magyar napilap és a vele azonos kiadóhoz tartozó Lánchíd Rádió bezárása strukturális problémákra mutat rá a magyar médiavilágon belül, ahol a túlélésért sokan támaszkodnak az állami szervek és vállalatok hirdetéseire.

A kormányt nem támogató kiadóvállalatok azt mondják, kizárják őket az állami hirdetések piacáról. A kedden napvilágot látott fejlemények megerősítették a független újságírók, az ellenzéki csoportok és a civil társadalom azon félelmeit, hogy a nacionalista-populista Fidesz, mandátumának harmadik egymást követő ideje alatt ismét felléphet ellenük.

Undorító, ami a Magyar Nemzettel történik
Egy ilyen lapnak a létezése is, meg a nemlétezése is közügy. Vélemény.

APA

Az osztrák hírügynökség szerdán azt írta, hogy a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió sorsa a magyarországi sajtó bizonytalan helyzetét tükrözi vissza.

A választásokat követően a független vagy egyenesen kormányellenes hírforrások attól tartanak, hogy bedarálja őket a kormánygépezet, ahogy az számos más médiummal is történt az elmúlt években. A független hírforrások végső menedékét egyre inkább az online felületek jelentik

– fűzte hozzá az osztrák hírügynökség, hozzátéve, hogy az öt legolvasottabb magyar hírportál közül csak az origo.hu számít Fidesz-közelinek.

A vasárnapi voksolást követően az online médiumok tartanak a legjobban a felülről érkező nyomás erősödésétől. A tekintélyes HVG hetilap honlapján már hétfőn megjelent egy adománygyűjtési felhívás az olvasóközönséghez, de más hírportálok is egyre inkább a közösségi finanszírozásban látják függetlenségük zálogát – írta a hírügynökség.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.