Belföld

Gratulált Orbánnak a volt kanadai miniszterelnök, nem tette zsebre, amit kapott érte

Súlyos kritikákkal illetik Stephen Harper korábbi kanadai miniszterelnököt, amiért gratulált Orbán Viktornak a választáson aratott győzelméért, függetlenül attól, hogy migránsellenes gyűlöletkeltést folytatott a kampányában, írja a CBC.

Harper hétfőn a Twitter-oldalán azt írta,

gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesznek a negyedik ciklus megnyeréséért. Az IDU (Nemzetközi Demokrata Unió – a szerk.) és én is várom, hogy együtt dolgozhassunk.

A politikus az IDU elnökeként tette a kijelentést. A szövetség több mint 80 jobbközép pártot tömörít világszerte, köztük a Kanadai Konzervatív Pártot is, amelynek színeiben miniszterelnökké választották.

Europress/AFP/Abir Sultan

Robert Austin, a Munk School of Global Affairs tudományos központ professzora, a közép-európai történelem és politika szakértője szerint Harpernek fogalma nincs, hogy mi történik jelenleg Magyarországon.

Ez igaz volt akkor is, amikor ő volt hatalmon. Kanada észrevehetően hallgatott olyan kérdésekről, amiket más államok a magyar demokrácia hiányában felvetettek. Magyarország miniszterelnökének nincs ideje a demokráciára. Rég bezárta ezt az ajtót és valami teljesen mást épít

– fogalmazott Robert Austin.

A CBC megkereste Rachel Currant, Harper korábbi tanácsadóját is, aki szerint a tweet nem tekinthető véleménynek Orbán politikáját illetően, csak szimpla gratuláció volt, amit minden más választások után megtesz az IDU.

Az embereknek viszont ez annyira nem jött át, hogy sokan a közösségi médiában fejezték ki felháborodásukat az üzenet miatt.

Egyikük úgy fogalmazott,

remélem, hogy az a Stephen Harper, aki felszólította Putyint, hogy hagyja el a Krímet, nem válik egy Orbánt támogató Stephen Harperré.

Egy másik tweetben az áll,

megismétlem: Orbán Viktor egy korrupt autokrata, aki számos antidemokratikus intézkedést hajtott végre, mióta először hatalomra került.

Orbán megválasztására a külügyminisztérium szóvivője úgy reagált, Kanada továbbra is elkötelezett a nyitott, befogadó és demokratikus társadalmak támogatása mellett.

NATO-szövetségesként és EU-tagállamként Magyarországnak biztosítania kell az emberi és demokratikus jogok védelmét, így a sajtószabadság és a civil társadalom jogait. A kormányunk már korábban hangot adott aggodalmainak, többek közt a CEU elleni intézkedések miatt. Ez egy olyan ügy, amit a külügyminiszter személyesen is megtárgyalt magyar kollégájával

– közölték.

A Freedom House egyébként pont ma adta ki éves jelentését, amiből az derül ki, hogy Magyarország visszatért a gulyáskommunizmusra.

Freedom House: Magyarországra visszatért a gulyáskommunizmus
A washingtoni szervezet megvizsgálta, milyen a demokrácia hazánkban. Elkeserítő.

Kiemelt kép: Europress/AF/Kisbenedek Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik