Belföld
Fotó: Marjai János / 24.hu

Freedom House: Magyarországra visszatért a gulyáskommunizmus

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 04. 11. 07:46

Korábban a témában:

A washingtoni Freedom House idén is jelentést készített Nations in Transit (Nemzetek átalakulóban) címmel arról, hogy az általuk vizsgált 29 – balkáni, közép-európai és eurázsiai – országban milyen a demokrácia helyzete.

Magyarországon nemhogy nem jó, kifejezetten pocsék, ugyanis a jelentés történetében velünk fordult először elő, hogy zsinórban tíz alkalommal csökkent a pontszámunk.

A Freedom House kiemeli, hogy Közép-Európában és Eurázsiában a független intézményeknek és a nyílt vitáknak egyre szűkül a terük, az EU és az Egyesült Államok számára pedig vészesen fogy az idő, hogy szembeszálljanak az antidemokratikus vonulattal.

Budapest, 2018. január 3.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ kezet fog a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. január 3-án. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök elsõ hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra.
MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Megjegyzik, hogy az illiberalizmus mára nem csak Lengyelországra és Magyarországra jellemző. A kormányzatok és kormányfők a jelentésben szereplő szinte összes országban a külföldi érdekeket támogató és a nemzetre veszélyes ügynökségekként tekintenek a civil szervezetekre és a független médiára.

Külön kiemelik, hogy az illiberális demokráciát Orbán Viktor vette elő még 2014-ben. Ez viszont a politikai gyakorlatban egyenes út a gulyáskommunizmushoz való visszatéréshez, amelyben nem léteznek független intézmények, az állam és a párt pedig egy és ugyanaz. Ezzel kapcsolatban arról is írnak, ha az illiberalizmus virágozni kezd az EU-ban, akkor az illiberális pártok és vezetők idővel a saját koncepciójuk alapján formálhatják át az uniót.

A pontszámok alapján Magyarország és Bulgária már nem tartozik az erős demokráciák közé, Lengyelország pedig épphogy nem esett ki a kategóriából. A 29 vizsgált országból egyébként idén 19-ben is sorvadt a demokrácia, ez pedig új rekordot jelent a jelentés történetében.

Pontszámbeli változások


A Freedom House rámutat, hogy Lengyország elindult ugyanazon az úton, amelyen Magyarország is halad, ezért az EU-nak mindkét állam ellen koordináltan kellene fellépnie, így az atombombaként is emlegetett 7-es cikkely aktiválásával. Azt is javasolják, hogy a két országban antikorrupciós vizsgálatokat kellene lebonyolítani az EU-s pénzek gyanús felhasználása miatt. Megoldás lenne továbbá, hogy aki nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ne részesülhessen EU-s támogatásokban.

Mint írják, bár az Orbán-rezsim első éveiben nem lett volna valós ok a 7-es cikkely aktiválására, a 2017-ben történtek utolsó perces ébresztőként kellene hatnia az EU-ra. A szervezet emlékeztet, Magyarország tavaly két törvényt is elfogadott orosz mintára: a civil szervezetek és a CEU kárára.

A Soros György elleni propagandával szerintük a magyar kormány egy párhuzamos valóságot teremtett, a tekintélyelvű rendszer laza kerete pedig kész és látható hazánkban.

A pontszámok alakulása

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.