Belföld
Fotó: Marjai János / 24.hu

Freedom House: Magyarországra visszatért a gulyáskommunizmus

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 04. 11. 07:46

Korábban a témában:

A washingtoni Freedom House idén is jelentést készített Nations in Transit (Nemzetek átalakulóban) címmel arról, hogy az általuk vizsgált 29 – balkáni, közép-európai és eurázsiai – országban milyen a demokrácia helyzete.

Magyarországon nemhogy nem jó, kifejezetten pocsék, ugyanis a jelentés történetében velünk fordult először elő, hogy zsinórban tíz alkalommal csökkent a pontszámunk.

A Freedom House kiemeli, hogy Közép-Európában és Eurázsiában a független intézményeknek és a nyílt vitáknak egyre szűkül a terük, az EU és az Egyesült Államok számára pedig vészesen fogy az idő, hogy szembeszálljanak az antidemokratikus vonulattal.

Budapest, 2018. január 3.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ kezet fog a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. január 3-án. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök elsõ hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra.
MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Megjegyzik, hogy az illiberalizmus mára nem csak Lengyelországra és Magyarországra jellemző. A kormányzatok és kormányfők a jelentésben szereplő szinte összes országban a külföldi érdekeket támogató és a nemzetre veszélyes ügynökségekként tekintenek a civil szervezetekre és a független médiára.

Külön kiemelik, hogy az illiberális demokráciát Orbán Viktor vette elő még 2014-ben. Ez viszont a politikai gyakorlatban egyenes út a gulyáskommunizmushoz való visszatéréshez, amelyben nem léteznek független intézmények, az állam és a párt pedig egy és ugyanaz. Ezzel kapcsolatban arról is írnak, ha az illiberalizmus virágozni kezd az EU-ban, akkor az illiberális pártok és vezetők idővel a saját koncepciójuk alapján formálhatják át az uniót.

A pontszámok alapján Magyarország és Bulgária már nem tartozik az erős demokráciák közé, Lengyelország pedig épphogy nem esett ki a kategóriából. A 29 vizsgált országból egyébként idén 19-ben is sorvadt a demokrácia, ez pedig új rekordot jelent a jelentés történetében.

Pontszámbeli változások


A Freedom House rámutat, hogy Lengyország elindult ugyanazon az úton, amelyen Magyarország is halad, ezért az EU-nak mindkét állam ellen koordináltan kellene fellépnie, így az atombombaként is emlegetett 7-es cikkely aktiválásával. Azt is javasolják, hogy a két országban antikorrupciós vizsgálatokat kellene lebonyolítani az EU-s pénzek gyanús felhasználása miatt. Megoldás lenne továbbá, hogy aki nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ne részesülhessen EU-s támogatásokban.

Mint írják, bár az Orbán-rezsim első éveiben nem lett volna valós ok a 7-es cikkely aktiválására, a 2017-ben történtek utolsó perces ébresztőként kellene hatnia az EU-ra. A szervezet emlékeztet, Magyarország tavaly két törvényt is elfogadott orosz mintára: a civil szervezetek és a CEU kárára.

A Soros György elleni propagandával szerintük a magyar kormány egy párhuzamos valóságot teremtett, a tekintélyelvű rendszer laza kerete pedig kész és látható hazánkban.

A pontszámok alakulása

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.