Belföld

Börtönbe kerülhetnek a hevesi horrorszülők

A legalapvetőbb életkörülményeket sem biztosították gyermekeiknek.

Kiskorú veszélyeztetése, akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés miatt emeltek vádat a azokkal a szülőkkel szemben, akik a legalapvetőbb életkörülményeket, és a szükséges orvosi ellátást sem biztosították gyermekeiknek.

Komfort nélküli, koszos, rendetlen házban nevelték 5 éves lányukat és 3 éves fiúkat. A kicsiknek nem volt külön ágyuk, az évszaknak, koruknak megfelelő ruhájuk. Télen a kislány csak zoknit hordott, a kisfiúnak az sem jutott, egy több számmal nagyobb gumiklumpában járt. Kabátja csak egyiküknek volt.

A család bevételi forrása főként a gyerekek után járó állami juttatás volt, de azt sem rájuk, hanem magukra költötték a szülők. Élvezeti cikkeket, többek között dohányt vettek, ennivalót, tüzelőt csak ritkán, amivel súlyosan veszélyeztették gyermekeik testi, értelmi, érzelmi fejlődését.

A kislány fiatalkori autoimmun betegségben szenvedett, ami rendszeres orvosi ellenőrzést, szigorú gyógyszeres terápiát igényelt volna.

A szülők csak késve vitték orvoshoz, a számára előírt kezelést sem tartották be, a kislány a gyógyszereit sem kapta meg. A vádlottak helyett nem egyszer a körzeti orvos, a védőnő, vagy a családsegítő kért időpontot vizsgálatára, ami – a szülők mulasztása miatt – nem mindig történt meg.

A kislány végül a bal szemére megvakult.

A gyermekjóléti szolgálat kezdetben alapellátás keretében gondozta a családot, majd a gyámhatóság 2017 elején a gyermekek nevelésbe vételét is elrendelte. A kicsik jelenleg megfelelő körülmények között, nevelőszülők gondozásában élnek. A kislány állapota jelentősen javult.

A Hevesi Járási Ügyészség a szülőkkel szemben a börtönbüntetés kiszabása mellett indítványozta, hogy a bíróság mindkettőjük szülői felügyeleti jogát szüntesse meg, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik